euroHR – aplikacija za preračunavanje kuna u eure

Hrvatska narodna banka lansirala je mobilnu aplikaciju koja će građanima moći pomoći pri obavljanju dvaju računskih operacija: dijeljenja ili množenja novčanih iznosa sa 7,5345

Sandro Vrbanus subota, 3. prosinca 2022. u 09:05
Osnovni podaci
Naziv euroHR
Namjena Preračunavanje kuna u eure i obratno
Android Play Store
iOS App Store
Cijena Besplatan

Od ovoga petka hrvatskim je građanima dostupna nova mobilna aplikacija euroHR, koju je izradila Hrvatska narodna banka. EuroHR je aplikacija čija je osnovna zadaća pomoći građanima prilikom preračunavanja kune u eure i obratno, pomoću ugrađenog kalkulatora za konverziju.

Dakako, preračunavanje kuna u eure može se provesti i uz pomoć bilo kojeg kalkulatora, tako i svakoga onoga koji dolazi predinstaliran na vjerojatno svim mobitelima izrađenima u ovom stoljeću – jednostavnim množenjem (euro->kuna) ili dijeljenjem (kuna->euro) željenog iznosa s fiksnim tečajem konverzije. Taj tečaj iznosi 7,5345, no ako ga ne želite pamtiti, tu je aplikacija euroHR, čiji kalkulator ga ima ugrađenoga.

Osim ovog preračunavanja valuta, u aplikaciji se mogu pronaći odgovori na pitanja o zamjeni kune eurom te saznati vijesti o uvođenju eura te glavne informacije o putujućoj izložbi Euro na kotačima. Aplikacija sadrži i jednostavne i zabavne pitalice te slikovni kviz uz koje se mogu naučiti činjenice o novoj hrvatskoj valuti, kažu iz HNB-a. Sve te sadržaje moguće je pronaći i na službenoj internetskoj stranici koja prati zamjenu nacionalne valute, euro.hr.

NOVO: Iz HNB-a su za Telegram potvrdili da je usluga izrade aplikacija za iOS i Android plaćena 275.000 kuna s PDV-om.

Ova je mobilna aplikacija izrađena u sklopu informativne kampanje za zamjenu hrvatske kune eurom, koju provode Vlada RH i Hrvatska narodna banka uz sufinanciranje Europske unije. Osim dostupnosti besplatne aplikacije svima koji je žele ili trebaju, u narednim će danima umirovljenicima diljem zemlje biti podijeljeno i 60 tisuća besplatnih fizičkih kalkulatora, koji će imati istu svrhu – olakšati prelazak s kune na euro, koji nam slijedi 1. siječnja 2023. godine.