Files by Google - oslobađanje prostora na Androidu

Upravljanje datotekama i slobodnim prostorom na smartfonima s Androidom dosadniji je i teži zadatak nego što se to na prvi pogled čini. Srećom, postoji niz aplikacija koji upravo to čine podnošljivije, a među zanimljivije se svrstava i ova Googleova aplikacija…

Matija Gračanin četvrtak, 27. kolovoza 2020. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Files by Google
Namjena Upravljanje datotekama
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatno

Files by Google nije tipična aplikacija za upravljanje datotekama na Androidu, ali ima neke prilično zgodne mogućnosti zbog kojih je vrijedi imati na svojem smartfonu. Prije svega, posve je besplatna, a u stanju je prilično učinkovito pronaći nepotrebne datoteke i onda ih ukloniti kako bi se oslobodio bespotrebno zauzet, a nerijetko prilično dragocjen slobodan prostor.

Osim toga, tu su i preporuke što se može ukloniti kako bi se dobili na prostoru, a praktično je i to što omogućava jednostavan pronalazak datoteka. Naime, umjesto da se oslanja na tipično pregledavanje mapa, koristi filtre i kategorije kako bi se datoteke lakše pronašle. Primjerice, bez imalo će teškoća na jednom mjestu prikazati sve videodatoteke, slike, datoteke koje su preuzete, dokumente, samo velike datoteke i slično. 

Dakako, omogućava i jednostavno pregledavanje, brisanje, premještanje ili promjenu naziva datotekama, a u svakome je trenutku datoteke moguće premjestiti na dodatnu SD karticu ako je prisutna u telefonu.

Files by Google može poslužiti i za jednostavnu izravnu razmjenu datoteka između telefona na kojima se nalazi instalirana aplikacija i to koristeći enkripciju čime se osigurava viša razina sigurnosti, a nije potrebna niti internetska veza kako bi se datoteke dijelile. U svakom slučaju, korisno.