Freed Audiobooks - biblioteka zvučnih knjiga besplatnih u javnoj domeni

Zvučne knjige sve su popularnije, pa ne čudi da postoji niz aplikacija koje omogućavaju jednostavan pronalazak, preuzimanje i slušanje knjiga u pokretu. Ovo je još jedna takva aplikacija, a nudi pristup nešto više od 14 tisuća klasika svjetske književnosti…

Matija Gračanin četvrtak, 7. travnja 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Freed Audiobooks
Namjena Kolekcija besplatnih zvučnih knjiga
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan

Freed Audiobooks besplatna je aplikacija (prikazuje oglase) koja nudi relativno bogat katalog zvučnih knjiga i to pretežito slavnih klasika svjetske književnosti te općenito knjiga koje se nalaze u javnoj domeni i može ih se, u ovom slučaju poslušati, posve besplatno (zapravo se oslanja na Librivox).

U katalogu ih ima nešto više do 14 tisuća, a knjige su naglas pročitane na engleskom jeziku. Sama je aplikacija koncipirana tako da se prvo pronađe jedna ili više knjiga koje se želi poslušati, sadim se preuzme (moguće je preuzimati jedno po jedno poglavlje ili sva poglavlja neke knjige), a onda ih slušati kasnije bez potrebe za internetskom vezom.

Knjige je moguće pregledavati prema žanru, a tu je u mogućnost pretraživanja prema ključnim riječima (bilo prema naslovu knjige ili književniku). Kontrole slušanja nisu posebno napredne, ali ni ne trebaju biti, ali je zato tu mogućnost dodavanja knjižnih oznaka kako bi se moglo nastaviti sa slušanjem tamo gdje se stalo.

Drugih mogućnost baš i nema mnogo, no tu je opcija da se dodatno poglasni ton ili da se upravlja brzinom kojom narator čita knjigu. Osim toga, moguće je namjestiti da se preskoči tišina (obično između poglavlja), a tu je i tajmer. Sama aplikacija je sasvim besplatna, baš kao i knjige u javnoj domeni, ali treba tolerirati oglase.