Golden Hour Phototime - mobilni pomoćnik koji olakšava planiranje idealne fotografije

Zlatni i plavi sat u fotografiji prilično su važna vremenska razdoblja, pa ni ne čudi da se mnogi fotografi pri planiranju kada će snimiti neku fotografiju upravo vode tim razdobljima. Ovo je aplikacija koja upravo to planiranje čini jednostavnijim…

Matija Gračanin utorak, 19. srpnja 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Golden Hour Phototime
Namjena Prikazuje vremensko razdoblje plavog i zlatnog sata
Android Play Store 
iOS Nema
Cijena Besplatan / 37 kn jednokratno ili 31 kn mjesečno (Premium)

Pojmovi zlatni sat i plavi sat dobro su poznati među fotografima, bilo da se fotografijom bave profesionalno ili amaterski i to pogotovo među onima koji se bave pejzažnom fotografijom. To uopće ne treba čuditi jer se tijekom tih razdoblja mogu dobiti dosita efektne fotografije.

Tako se tijekom zlatnoga sata koje karakterizira toplo svjetlo mogu dobiti slike krajolika s najviše detalja čitave scene, a tijekom plavoga sata se mogu dobivati dramatične scene zahvaljujući činjenici da je nebo u tom razdoblju duboko plavoga tona ili scene naglašene romantike.

Dakako, ta vremenska razdoblja nemaju točno određeno trajanje nego sve ovisi o lokaciji i datumu (tipično traju oko 30 minuta zimi i dva sata ljeti), a tu u pomoć uskaču aplikacije poput ove. Golden Hour Phototime zapravo je jednostavna, no vrlo lijepo napravljena aplikacija koja omogućava da se, ovisno o lokaciji, dozna kada će nastupiti plavi i zlatni sat.

Aplikacija automatski može prepoznati lokaciju ili se onda može namjestiti pute mape pa unaprijed vidjeti kada će nastupiti željeno vremensko razdoblje za željenu lokaciju. Tu je i podrška za proširenu stvarnost čime se lakše određuje pozicija Sunca, hrpica savjetodavnih članaka o fotografiji, podsjetnici i još pokoja sitnica.

Golden Hour Phototime je besplatan, ali ograničenih mogućnosti. Da bi se dobilo sve što ova aplikacija može ponuditi (prikaz mjesečevih mijena, vremenska prognoza i slično), valja kupiti izdanje Premium i to bilo jednokratnim plaćanjem 37 kn ili plaćanjem mjesečne pretplate koja stoji 31 kn.