Hi-Fi Cast - praktičan mrežni reproduktor za streamanje na pametne uređaje

Riječ je o zgodnoj aplikaciji koja omogućava da se glazbena fonoteka elegantno reproducira na pametnim uređajima putem standarda UPnP/DLNA te na uređaje koji podržavaju Chromecast. Naravno, poslužit će i za slušanje glazbe na samom pametnom telefonu….

Matija Gračanin ponedjeljak, 12. travnja 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Hi-Fi Cast
Namjena Emitiranje na uređaje s podrškom za UPnP/DLNA ili Chromecast
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan

Danas dobar dio aplikacija omogućava emitiranje na uređaje koji podržavaju UPnP ili DLNA, a nerijetko i izravno na Chromecast, no i dalje ima mjesta za aplikacije poput ove koja ne samo da omogućava streamanje glazbe s telefona na upravo na uređaje kao što su pametni televizori, AV receiveri te oni koji podržavaju Chromecast, nego glazbu iz istih izvora može reproducirati na pametnom telefonu pri čemu podržava i SHOUTcast internetske radijske postaje te playliste.

Štoviše, aplikacije kao što je Hi-Fi Cast nerijetko imaju i neke mogućnosti koje ih čine dodatno zanimljivima. Primjerice, podržava transkodiranje formata koji ne podržava Chromecast, a tu je i podrška za gapless playback kao i normalizaciju glasnoće (ReplayGain) kada se reproduciraju odgovarajuće FLAC datoteke.

Osim toga, kad Hi-Fi Cast radi s uređajima koji podržavaju UPnP/DLNA, tu je podrška za pretraživanje glazbene kolekcije, nasumičan izbor pjesama koje će biti reproducirane te, baš kao što je to slučaj i kod Chromecast gapless playback ako to podržava i multimedijski poslužitelj na koji će se glazba emitirati.

Dakako, tu je i čitav niz drugih korisnih stvarčica te manjih ili većih detalja kao što su tri različite teme posebno prilagođene uređajima s AMOLED zaslonima, mogućnost podešavanja tajmera kod odlaska na spavanje, zatim podrška za Last.fm scrobbling te čak i podrška za Android Auto.

Naravno, nisu sve mogućnosti dostupne u besplatnoj inačici, nego su neke rezervirane isključivo za izdanje Premium koje stoji 9 kn godišnje ako se odabere pretplata ili 17 kn jednokratno (za tu se cijenu dobiva podrška za Android Auto, mogućnost izvoza playlista te nema oglasa). U svakom slučaju, svi oni koji žele imati sposobnu aplikaciju za emitiranje glazbe na brojne pametne uređaje, s ovom sigurno neće biti razočarani.