Home Assistant - mobilna aplikacija poznate platforme za automatizaciju doma

Home Assistant je sada već dobro poznata platforma otvorenog koda namijenjena automatizaciji kućanstava ili, jednostavno rečeno, centraliziranom upravljanju podržanih pametnih uređaja. Ovo je prateća mobilna aplikacija koja je neizostavna svakome tko koristi ovu platformu…

Matija Gračanin srijeda, 14. srpnja 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Home Assistant 
Namjena Upravljanje pametnim uređajima
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Svi oni koji žele iskoristiti razne pametne i druge uređaje u kućanstvui to različitih proizvođača te njima upravljati putem središnje konzole upravljive putem web preglednika i mobilne aplikacije te ih pri tome automatizirati, rješenje će pronaći u Home Assistantu.

Riječ je o platformi otvorenog koda koja nudi elegantno upravljanje raznim uređajima, a osim što je Home Assistant sposoban pratiti status svih konfiguriranih uređaja u kućanstvu, njegova je ključna prednost ta što omogućava stvaranje jednostavnih pravila na temelju kojih je moguće te iste uređaje automatizirati.

Primjerice, moguće je podesiti da se pri zalasku sunca u kućanstvu automatski upale svjetla ili da se ona priguše u trenutku kada se počinje gledati film na Chromecastu ili da se primi poruka kada se u upale svjetla onda kada nikoga nema kod kuće. Osim toga, posebno je zgodno to što podržava pametne uređaje različitih proizvođača i različitih standarda te omogućava da ih se koristi kroz isto sučelje i mobilnu aplikaciju.

Sama mobilna aplikacija nije posebno spektakularna i zapravo nudi, manje ili više, ono što je dostupno u samom web sučelju koje je primaran način korištenja Home Assistanta uz neke manje razlike. Bilo kako bilo, svi oni koji žele na jednome mjestu objediniti pametne uređaje različitih proizvođača i upravljati svojim pametnim domom, ovo je rješenje otvorenog koda koje bi trebali iskušati.