iNaturalist - nezaobilazna aplikacija za istinske ljubitelje prirode i one koji će to postati

Riječ je o jednoj od najpopularnijih aplikacija specifično namijenjena ljubiteljima prirode i onih koji se upoznavati i otkrivati nove vrste biljaka i životinja, a koja okuplja više od 400 tisuća znanstvenika i prirodoslovaca koji pomažu kod učenja o prirodi…

Matija Gračanin petak, 26. kolovoza 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv iNaturalist 
Namjena Društvena mreža za sve ljubitelje prirode
Android Play Store 
iOS App Store
Cijena Besplatan

Kada u pitanje dođe otkrivanje i bolje upoznavanje prirode, onda gotovo da i nema bolje aplikacije od iNaturalista. Naime, riječ je o aplikaciji koja ponajprije pomaže identificirati biljke i životinje, ali i povezati se s drugim ljubiteljima (netaknute) prirode.

Štoviše, iNaturalist se postavlja i kao svojevrsna društvena mreža putem koje je moguće kontaktirati s više od 400 tisuća znanstvenika i prirodoslovaca koji pomažu podučiti više o prirodi. Osim toga, snimajući i dijeleći svoja opažanja, stvaraju se podaci koji upravo pomažu znanstvenicima kako bi našli metode kako bolje razumjeti i zaštititi prirodu.

Pri svemu tome se moguće povezati i uključiti u istraživanje i upoznavanje prirode s drugim korisnicima, te diskutirati i pomoću drugima da identificiraju svoja opažanja (možda i otkriju sasvim nove vrste biljaka ili životinja). Moguće je i priključiti se raznim projektima, pa čak i pokretati svoje, a sve kako bi se kvalitetnije proučavalo prirodu i prirodna bogatstva, ali ih se jednako tako i zaštitilo.

Drugim riječima, ovo je aplikacija koju bi svaki ljubitelj prirode, kao i oni koji će tek to postati, trebali imati na svojem pametnom telefonu. Uostalom, to je dosad napravilo više od pet milijuna korisnika koji su zajedno imali više od 110 milijuna opažanja i prepoznali gotovo 400 tisuća biljnih i životinjskih vrsta.