Microsoft Lens - mobilni skener s podrškom za digitalizaciju tiskanog i rukom pisanog teksta

Nekadašnji Office Lens i dalje ostaje jedan od najlakših načina kako posve besplatno pretvoriti vlastiti pametni telefon u mobilni skener koji može stvoriti dokumente u PDF-u, ali će dobro doći i kad se želi digitalizirati tiskani tekst pa čak i u nekim slučajevima i rukom pisani tekst…

Matija Gračanin četvrtak, 28. travnja 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Microsoft Lens
Namjena Skeniranje i digitalizacija dokumenata
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Microsoft Lens je sada već dobro poznato rješenje koje pretvara mobilne telefone u praktične skenere. Nekoć je bio poznatiji poda nazivom Office Lens, a dio njegovih mogućnosti se mogu koristiti kroz mobilnu inačicu Microsoftovog Officea te drugih aplikacija iz istoga ekosustava (nrp. Onenote).

Ipak, tu je i samostojeća aplikacija koja nudi i neke proširene mogućnosti, a na nekim je pametnim telefonima zapravo predinstalirana, pa umjesto da se mora instalirati kroz trgovinu aplikacijama, samo je treba omogućiti.

Slično kao što je to slučaj kod drugih aplikacija ovakvoga tipa, Microsoft Lens je vrlo jednostavno koristiti. Nudi podršku za tridesetak jezika među kojima se našao i hrvatski jezik (barem što se tiče prepoznavanja tiskanog teksta) s time da je prepoznavanje rukom pisanog teksta omogućeno samo za engleski jezik. U suštini se aplikacija koristi poput kamere pa se željeni dokumenti ili objekti fotografiju, a onda se obrađuju.

Nudi nekoliko načina rada pa je tako moguće jednostavno digitalizirati sadržaj ploča za pisanje tipičnih u uredima, dokumente i posjetnice. Osim toga, tu su i proširene mogućnosti ili, kako je to Microsoft nazvao, akcije. Upravo će se tu iskoristiti mogućnost digitalizacije tiskanog ili rukom pisanog teksta, zatim digitaliziranje tablica (podržan je 21 jezik), zatim opcija konverzija tiskanog teksta u govor, izvlačenje kontaktnih podataka te čitanje QR kodova.

Što se klasičnog skeniranja dokumenata tiče, Microsoft Lens odrađuje odličan posao. Ne samo da će automatski odraditi niz korekcija kako bi dokument izgledao što bolje, nego nudi i niz dodatnih alata s kojima je moguće sve dodatno urediti i prilagoditi.

Skenirane dokumente je moguće snimiti kao PDF ili prebaciti u OneNote, Word (koristit će se OCR) i PowerPoint s time da je zadana lokacija OneDrive (zato je potrebno prijaviti se s Microsoftovom računom), ali je sve moguće snimiti i na lokalnu pohranu pametnog telefona. Mogućnosti i detalja ima još, pa se Microsoft Lens nameće kao jedan od najboljih besplatnih mobilnih skenera sa šačicom dodatnih mogućnosti.