NewPipe – zanimljiv alternativni klijent za Youtube otvorenog koda

Ovo je nezaobilazna aplikacija otvorenog koda za sve one koji se na Youtube ne žele prijaviti Googleovim računom ili u rukama imaju pametni telefon bez Googlevogo ekosustava ili samo žele izbjeći naporne reklame i određena ograničenja kada se Youtube koristi bez plaćanja pretplate…

Matija Gračanin utorak, 18. svibnja 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv NewPipe 
Namjena Alternativni klijent za Youtube
Android F-droid
iOS Nema
Cijena Besplatan

Youtube je bez imalo sumnje jedan od najpoznatijih servisa za streamanje videa, a najugodnije ga je koristiti na pametnim telefona kroz službenu aplikaciju uz plaćanje pretplate kako bi se dobile sve mogućnosti i, ono što je mnogima najvažnije, izbjegle prilično naporne reklame.

Svi oni koji ne žele plaćati pretplatu za Youtube ili imaju smartfon na kojemu nije podržan Googleov ekosustav aplikacija i servisa nemaju izbora nego potražiti alternativu ili se zadovoljiti onime što im omogućavaju neki od mobilnih web preglednika. Srećom, alternativa svakako ima, a NewPipe je jedan od najpoznatijih klijenata otvorenog koda za Youtube.

Jedna od njegovih ključnih mogućnosti je činjenica da se ovom aplikacijom praktički zaobilazi Googleovo praćenje čime se štiti privatnost (šalje se samo minimalni set podataka kako bi se pogledao željeni video), a pri svemu tome se dobivaju i mogućnosti koje se kod službene aplikacije mogu dobiti samo uz plaćanje pretplate.

Primjerice, NewPipe omogućava reprodukciju videozapisa u pozadini i s isključenim zaslonom, a tu je čak i mogućnost preuzimanja videozapisa te čitav niz drugih praktičnih stvarčica. Dakako, ne treba posebno ni isticati da se neće prikazivati ni reklame što je još jedna od stvari koju su ovu aplikaciju proslavile. Osim toga, ne ograničava se samo na Youtube, nego podržava i PeerTube, Soundcloud i Bandcamp.

Sasvim razumljivo, NewPipe se ne može naći u službenoj Googleovoj trgovini, nego se mora preuzeti bilo putem službene web stranice, putem poznatog repozitorija aplikacija otvorenog koda F-Droid ili putem Githuba, a na smartfonu valja omogućiti i instalaciju aplikacija treće strane.