Owlfiles - sposoban višeplatformski upravitelj datotekama pun praktičnih mogućnosti

Owlfiles je solidno opremljen upravitelj datotekama koji ne samo da omogućava rad s datotekama koje se nalaze na unutarnjoj memoriji telefona, nego nudi isto i s onima na oblačnim servisima te dostupnima na računalima ili NAS-ovima u lokalnoj mreži…

Matija Gračanin utorak, 9. srpnja 2024. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Owlfiles 
Namjena Višeplatformski upravitelj datotekama
Android Play Store
iOS App Store
Cijena Besplatan / od 3,72 eur mj (Pro)

Owlfiles je raskošno opremljen višeplatformski upravitelj datoteka dostupan na pametnim telefonima, tabletima i računalima, a  prilagođen je i za korištenje na tvOS-u i Android TV-u. Ključna mu je prednost činjenica da se ne usredotočuje samo na upravljanje datoteka na unutarnjoj memoriji telefona ili na SD kartici, nego podržava i brojne druge izvore.

Tako je moguće definirati veze prema dijeljenim mapama na računalima u lokalnoj mreži, NAS-ovima, prema servisima za skladištenje datoteka u oblaku kao što su Dropbox, OneDrive ili Gogole Drive, a tu je i podrška za SFTP, FTP i WebDAV.

Korisno je i to što nudi i podršku za dijeljenje datoteka u blizini, a nudi i integrirani FTP poslužitelj  kojemu se može pristupati putem FTP klijenta ili putem web sučelja. Osim toga, tu su i neki korisni mrežni alati kao i podrška za Wake on LAN što itekako može biti korisno.

Sučelje Owlfilesa je sasvim tipično za ovaj tip aplikacije i tu nema nekih posebnih zamjerki; vrlo se lako snalaziti, pregledavati mape i datoteke te izvoditi one tipične radnje, a svakako je korisno i to što nudi integrirani pregledni dokumenata kao i integrirani multimedijski reproduktor, pa je moguće lako streamati video zapise i glazbene datoteke.

Naravno, to je samo dio mogućnosti koje Owlfiles nudi, pa svi oni koji još uvijek nisu pronašli primarni alat za upravljanje datotekama na svim svojim uređajima, ovaj se upravitelj datotekama nameće kao moguće rješenje. Besplatna inačica je ograničena, a za sve je mogućnosti potrebno plaćati pretplatu za izdanje Pro što stoji ili 3,72 eura mjesečno, 21,90 eur godišnje ili 59,99 eura jednokratno.