Photok - čuvanje fotografija u sigurnom i šifriranom kontejneru

Premda postoji mnogo načina na koji se fotografije pohranjene na pametnom telefonu mogu sakriti od znatiželjnih pogleda, ovo je aplikacija koja će to učiniti na najsigurniji mogući način. Naime, pohranit će ih u snažno šifrirani virtualni sef i zaštititi lozinkom…

Matija Gračanin utorak, 27. travnja 2021. u 05:30
OSNOVNI PODACI
Naziv Photok 
Namjena Šifrirani sef za sigurnu pohranu fotografija
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan

Photok je sasvim solidno napravljena aplikacija otvorenog koda koja omogućava jednostavnu pohranu fotografija na sigurnom mjestu koje zaštićeno lozinkom, dok će same slike biti snažno šifrirane koristeći 256-bitni AES kriptografski algoritam. Drugim riječima, do slika koje će se naći u tom virtualnom sefu moći će doći samo onaj koji zna točnu lozinku.

Samu je aplikaciju prilično jednostavno koristiti, a nakon instalacije i pri prvom pokretanju je potrebno osmisliti lozinku kojom će slike biti zaštićene. Nakon toga, one slike koje se žele pohraniti na sigurno potrebno je uvesti i, kako i dalje ne bi bile slobodno dostupne, izbrisati. Naravno, u svakom je trenutku slike pohranjene u sefu moguće vratiti na njihovu izvornu lokaciju.

Sam Photok ne nudi posebno napredne mogućnosti što se tiče upravljanja s fotografijama, no moguće ih je jednostavno pregledavati pri čemu nema nikakvih dodatnih kontrola osim što je slike moguće vratiti na izvornu lokaciju ili ih izbrisati (u postavkama je moguće namjestiti da se slike prikazuju preko cijelog zaslona).

Međutim, to ne znači da ne nudi neke dodatne praktične mogućnosti. Tako je moguće namjestiti da se aplikacija automatski zaključa nakon određenog perioda, moguće je definirati tajni kod koji će pokrenuti sam Photok (npr. utipka se nešto poput *#*#1337#*#*), dok je samu aplikaciju moguće sakriti s time da ju je nakon toga moguće pokrenuti isključivo korištenjem tajnog koda.

Osim toga, moguće je stvarati pričuvne kopije sefa, a u svakom ga je trenutku moguće resetirati i na taj način nepovratno izbrisati podatke. Nema što, svi oni koji traže jednostavno rješenje za skrivanje fotografija, u ovoj će ga aplikaciji otvorenog koda i pronaći.