PROTO - edukativna aplikacija za simulaciju rada elektroničkih sklopova

Oni koji traže mobilnu alternativu rješenjima kao što su Multisim, SPICE, Proteus ili Altium, s ovom će aplikacijom konačno doći na svoje. Naime, PROTO je doista lijepo napravljena aplikacija koja se specijalizira za simulaciju i proučavanje rada elektroničkih sklopova…

Matija Gračanin četvrtak, 15. rujna 2022. u 05:00
OSNOVNI PODACI
Naziv PROTO 
Namjena Simulacija elektroničkih sklopova
Android Play Store
iOS Nema
Cijena Besplatan / do 95 kn

PROTO je simulator strujnih krugova koji omogućava da se u tren oka osmisli neki elektronički sklop s različitim komponentama i da se onda simulira ponašanje takvoga sklopa. Tijekom same simulacije, moguće je pratiti vrijednosti napona, struje i drugih varijabli, a tu je i virtualni osciloskop uz koji je ponašanje sklopa moguće prilagođavati u stvarnom vremenu.

Na prvi pogled aplikacija ne djeluje pretjerano moćno, no tu je šačica primjera koje je preporučljivo pogledati prije nego što se PROTO počne ozbiljnije koristiti i osmišljavati vlastite strujne krugove. Na temelju njih lako je upoznati se s dodavanjem brojnih elektroničkih komponenti, njihovog razmještaja, mijenjana parametara i vrijednosti te slično.

Uzimajući u obzir prirodu aplikacije, prilagođenija je za pametne uređaje s većim zaslonom, a čini se idealnim za korištenje na tabletima. No, ako se mora raditi na pametnom telefonu, i to neće biti pretjerano  veliki problem; radni je prostor lako zumirati i kretati se čak i po složenijem elektroničkom sklopu.

Napravljene simulacije je moguće podijeliti s drugima, a tu su i brojne druge mogućnosti. Sama aplikacija je besplatna, ali se dodatne mogućnosti (čak i neke temeljene funkcionalnosti kao što je opcija izvoza napravljenog elektroničkog sklopa) zapravo moraju kupovati kroz pakete proširenja. Cijene variraju, no paket sa svim proširenjima stoji 95 kn.