ProtonVPN - ponajbolji besplatni VPN servis visoke razine sigurnosti

Riječ je o jednoj od prilično rijetkih VPN usluga solidno visoke razine transparentnosti i privatnosti budući da pri otvaranju računa nije potrebno otkrivati osobne podatke, a koja i u besplatnom izdanju nudi neograničenu količinu prometa…

Matija Gračanin četvrtak, 4. ožujka 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv ProtonVPN 
Namjena VPN servis koji nudi i besplatnu inačicu
Android Google Play
iOS AppStore
Cijena Besplatan / od 4 EUR mjesečno

ProtonVPN je relativno poznati VPN servis, a koji u smislu privatnosti i sigurnosti ponešto prednjači nad konkurencijom i to pogotovo onom besplatnom. Naime, već sama činjenica da iza ove usluge stoji Švicarska tvrtka poznata po ProtonMailu, servisu za sigurnu e-poštu s end-to-end enkripcijom, nešto znači.

Osim toga, kako prilično drži do anonimnost korisnika, pri otvaranju računa nije potrebno otkrivati osobne podatke, tu je i stroga politika ne spremanja zapisa, dok pri svemu tome nudi i sasvim pristojne mogućnosti. Mreža njegovih poslužitelja nije pretjerano velika, no sasvim je dostatna za većinu aktivnosti, dok se većim dijelom poslužitelji nalaze u Europi i Sjevernoj Americi.

No, možda je još važnije istaknuti to da ekipa u ProtonVPN-u samostalno upravlja svojom mrežom poslužitelja. Štoviše, poslužitelje samostalno isporučuju u podatkovne centre dok poslužitelji na Internet izlaze tvrtkinim resursima, što mu je svakako prednost.

Besplatna inačica, u odnosu na naplatna izdanja, ipak je nešto ograničena premda će većini biti najvažnije to da ne ograničava dostupan promet. Ipak, dostupni su samo poslužitelji u tri države, ne jamči maksimalnu brzinu prijenosa, a izostale su zgodne mogućnosti kao što je pristup blokiranom sadržaju P2P/BitTorrent podrška, blokiranje oglasa te tehnologija Secure Core

Potonje je pametna tehnologija koja promet usmjerava kroz više poslužitelja prije nego što izađe na Internet i tako sprječava ionako već slabiju mogućnost da netko, tko bi možda nadgledao izlazne poslužitelje, može doznati stvarnu IP adresu korisnika. Sve se to, uz još neke stvarčice, može dobiti u naplatnom izdanju za koje je potrebno plaćati mjesečnu pretplatu od 8 eura.

Sve u svemu, ProtonVPN zbilja nije loš i onima kojima je transparentnost i visoka razina privatnosti najvažnija, s ovim će VPN servisom, čak i u njegovoj besplatnoj varijanti, biti itekako zadovoljni.