ShroomID - mobilni pomoćnik sposoban otkriti o kojoj je vrsti gljiva riječ

Čak se i iskusni poznavatelji i ljubitelji gljiva ponekad znaju naći u nedoumici kada trebaju prepoznati neku od brojnih vrsta gljiva. Srećom, postoje aplikacije koje taj posao čine nešto lakšim, a svakako će pomoći i kod upoznavanja s gljivama. Ovo je upravo takva aplikacija…

Matija Gračanin utorak, 30. studenog 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv ShroomID 
Namjena Aplikacija za prepoznavanje gljiva
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 79 kn godišnje (Premium)

Prvo pravilo kod branja gljiva svakako je ono da se nipošto ne bi smjelo ni brati niti jest gljive koje se sasvim sigurno ne poznaje. Tim više jer ne postoji nijedno opće pravilo na temelju kojega bi se moglo neupitno razlučiti otrovnu gljivu od jestive i to uvijek valja imati na umu.

Ipak, tehnologija i u ovome segmentu uskače u pomoć i to u vidu zgodno napravljene aplikacije za pametne telefone. ShroomID ne samo da nudi čitav niz informacija i fotografija gljiva uz koje se može učiti o gljivama kao i prepoznavati ih, nego ide i korak dalje.

Naime, nudi ugrađenu mogućnost identifikacije gljiva na temelju fotografije, a pri tome se oslanja na vlastiti model strojnoga učenja koji omogućava da aplikacija s gotovo 80-postotnom točnošću identificira gljive (to je ujedno razlog zašto se svrstava među najpopularnije aplikacije ovoga tipa).

Štoviše, da bi stvar bila još bolja, može raditi i bez potrebe za internetskom vezom, što znači da će dobro doći i onda kada se nalazi duboko u šumi. Od drugih značajki koje treba posebno izdvojiti, svakako je mogućnost usporedbe fotografije gljive s verificiranom slikom vrste gljiva, pregled povijesti identifikacije gljiva na mapi, mapa s pregledom gdje se određene vrste gljiva mogu najčešće pronaći te druge stvarčice.

Osnovna inačica je besplatna, no tu je i izdanje Premium koje uklanja ograničenja besplatnog izdanja pa se za godišnju pretplatu od 79 kuna dobiva neograničen broj identifikacija gljiva, cjeloviti pristup bazi gljiva i podrška za izvanmrežni rad.