Sigurnije i brže surfanje uz Cloudflareov VPN i DNS 1.1.1.1

Mobilne aplikacije nazvane po adresi primarnog Cloudflareovog otvorenog DNS-a osigurat će vam internetski promet od "njuškanja" bilo koga izvana

Sandro Vrbanus utorak, 21. srpnja 2020. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv 1.1.1.1
Namjena Besplatni DNS i VPN
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatno
Cijena dodatnih mogućnosti 30 - 42 kune mjesečno

Kompanija koja se brine o sigurnosti velikog dijela internetskog prometa u cijelom svijetu, Cloudflare, svoj je DNS servis na adresi 1.1.1.1 otvorila za slobodan pristup svima prije nešto više od dvije godine, da bi mu lani pridodali i besplatno VPN rješenje WARP. Kako je u samoj srži ove kompanije da se bavi sigurnošću i privatnošću podataka, u tom pogledu ne bi smjelo biti nikakvih kompromisa. Ako znamo i da se 1.1.1.1 hvali kao najbrža DNS usluga na Internetu, razloga za izbjegavati je ne bi trebalo biti.

Kako bi se olakšalo korištenje ovih servisa, Cloudflare ih je obuhvatio mobilnim aplikacijama za iOS i Android. Stvar funkcionira vrlo jednostavno. Nakon otvaranja aplikacije potrebno je tek jednim prebacivanjem virtualnog prekidača uključiti ili samo DNS, koji će preusmjeriti sav promet prilikom otkrivanja domenskih imena na svoje servere.

Samo jednim dodirom osigurajte svoju internetsku vezu
Samo jednim dodirom osigurajte svoju internetsku vezu

Jednim dodirom ekrana moguće je i uključiti WARP, koji će pak na to pridodati i potpuno siguran i kriptiran VPN, s 10 gigabajta prometa. Za slučaj da vam je to malo, na raspolaganju je i WARP+ opcija koja se plaća mjesečno, a nudi "najbržu moguću" vezu s web stranicama i neograničen promet.

Bilo da se želite zaštititi od toga da vaš mobilni operater zna kojim stranicama pristupate, ili se spajate na Internet putem javnih pristupnih točaka, preporučljivo je aktivirati DNS i VPN zaštitu. A kad je riječ o besplatnim, kvalitetnim i sigurnim rješenjima, Cloudflare je zasigurno igrač kojem se može vjerovati.