SoundID - pokušava optimizirati zvuk i izvući maksimum iz slušalica

Iza ove zanimljive aplikacije stoji Sonarworks koji je poznat po profesionalnim rješenjima za kalibraciju studijskih zvučnika i slušalica, a koja omogućava da se personalizira kakvoća zvuka i pokuša izvući maksimum iz slušalica za apsolutno uživanje u slušanju glazbe…

Matija Gračanin utorak, 31. svibnja 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv SoundID
Namjena Prilagođavanja i optimizacija kakvoće zvuka
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

SoundID je aplikacija koja se specijalizira za prilagođavanje zvuka i to ovisno o tome koje se slušalice koristi, a sve kako bi se kakvoća zvuka podigla na najvišu moguću individualnu razinu. Što to znači? Jednostavno, svatko će za sebe moći napraviti jedan ili više profila, koje može aktivirati ovisno o tome koje se slušalice koristi za optimalnu kvalitetu zvuka.

Sve počinje tako da se prijavi s korisničkim računom, a onda valja otpočeti sa stvaranjem prvoga profila i to tako da se s dugačkog popisa izabere model slušalica koji se posjeduje (ili barem najbliže tom modelu). Zatim slijedi stvaranje personaliziranog profila zvuka i to na prilično jednostavan način.

Naime, potrebno je izabrati jednu od ponuđenih pjesama i zatim slušati u nekoliko navrata dvije varijante zvuka (A i B) te jednostavno naznačiti koja zvuči bolje. Nakon toga će biti stvoren profil koji će biti primijenjen onda kada se glazba sluša kroz neku od podržanih aplikacija. Da, na žalost, SoundID se ne funkcionira na razini čitavog sustava pametnog telefona, nego samo uz neke aplikacije.

Naravno, podržani su Spotify, Deezer, Apple Music, AIMP, Power Amp, VLC i druge manje ili više poznatije aplikacije.  Za dodatno prilagođavanje zvuka, moguće je nakon stvorenog profila proći i testi sluha koji traje između šest i osam minuta i mora se provoditi u tišini. Dakako, tu je i mogućnost ručnog stvaranja i prilagođavanja zvučnoga profila koji će biti primjenjivan onda kada se sluša glazba.

Bilo kako bilo, SoundID je sasvim besplatan, a mora se i priznati da rezultati ugodno iznenađuju, premda ne treba očekivati čuda. U nekim će slučajevima stvari biti potrebno dodatno prilagoditi, a znalo se dogoditi da bi pri aktivaciji primjene profila reprodukcija glazbe na trenutke zastajkivala (no to je bilo rijetko i vrlo kratko). Ukratko – SoundID-u valja pružiti priliku.