SpeedTest Master - prilično popularna aplikacija za provjeru brzine internetske veze

Riječ je o jednoj od najpopularnijih aplikacija za jednostavnu provjeru brzine internetske veze koja, uz to što će jednostavno ustanoviti aktualnu brzinu putem bežične ili mobilne mreže, nudi i neke relativno praktične mrežne alate…

Matija Gračanin četvrtak, 7. listopada 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv SpeedTest Master  
Namjena Testiranje internetske brzine
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan  / 65 kn godišnje (Premium)

Premda područjem testiranja brzine internetske veze, kako na pametnim telefonima tako i na računalima vlada Ooklin Speedtest, postoji i čitav niz drugih aplikacija i rješenja koja taj posao obavljaju otprilike podjednako dobro i precizno.

SpeedTest Master upravo je takva aplikacija, a već sama činjenica da je preuzeta više od deset milijuna puta na Androidu i 30 milijuna puta na iOS-u te da su je korisnici nagradili vrlo visokom ocjenom, nešto znači. U suštini se SpeedTest Master ne razlikuje pretežito od drugih sličnih aplikacija, premda nudi neke dodatne stvarčice.

Sučeljem dominira prepoznatljiv brojčanik koji će jasno prikazati aktualnu brzinu internetske veze u downloadu i uploadu (bilo da telefon koristi mobilnu mrežu ili je spojen na bežičnu mrežu), a rezultati će biti prikazani već unutar 30 sekundi. Jedan od zgodnih detalja svakako je mogućnost testiranja brzine prema Netflixu, premda su zadani njegovi poslužitelji kojih ima više od tisuću diljem svijeta.

Uz samo testiranje brzine veze, nudi i dodatne alate kao što je onaj za provjeru latencije (ping), tu je i alat za pregled uređaja koji se nalaze u istoj lokalnoj mreži kao pametni telefon, zatim pregled dostupnih bežičnih priključnih točaka te dodatak za praćenje potrošnje internetskog prometa.

Osnovna inačica SpeedTest Mastera je besplatna, no ne nudi sve mogućnosti. Njih se može dobiti na trideset dana ako se pokrene provjera testiranja brzine 15 puta (nakon svakoga će biti prikazana reklama). No, ako se žele imati proširene mogućnosti kao i nešto iscrpniji prikaz statističkih podataka te spriječiti prikazivanje oglasa, onda valja plaćati godišnju pretplatu od 65 kuna za inačicu Premium.