SVPlayer – video player koji koristi MEMC za glatku reprodukciju filmova

Premda Hollywood prezire tehnologiju MEMC toliko popularnu na modernim televizorima, tu su tehnologiju počeli dobivati i neki pametni telefoni, a ako se želi doživjeti glatki prikaz videozapisa na svojem Android smartfonu, to se može učiniti s ovim univerzalnim video playerom…

Matija Gračanin četvrtak, 26. kolovoza 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv SVPlayer
Namjena Video player s podrškom za MEMC
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan / 85 kn

Tehnologiju MEMC (Motion Estimation, Motion Compensation) je koju filmska industrija prezire budući da umjetno dodaje video okvire (frameove) kako bi se sama reprodukcija videozapisa bila tim glađa i fluidnija, a to će se posebno primijetiti kod zaslona s višom raznom osvježavanja. MEMC-u se može štošta prigovoriti i možda je filmska industrija djelomice u pravu, no mnogi je uvijek koriste na svojim televizorima.

MEMC polagano prodire i na pametne telefone, a posebice ima smisla na onim telefonima koji imaju zaslon s višom frekvencijom osvježavanja, no za sada je podržava svega nekoliko smartfona. Ipak, svi oni koji žele na svojim pametnim uređajima gledati filmove uz MEMC, sada to mogu uz ovu aplikaciju.

SVPlayer ili SmoothVideo Player relativno je poznati reproduktor (barem na Windowsima) koji je na Androidu u stanju konvertirati bilo koji lokalno pohranjeni video zapis u 60 FPS-a i to u stvarnom vremenu, a u postavkama je moguće odabrati i da se ciljni framerate postavi od 48 FPS-a pa sve do 120 FPS-a.

Na umu samo valja imati da SVPlayer traži hardverski snažniji pametni telefon (minimalno Snapdragon 855 za 1080p reprodukciju i konverziju), a performanse pametnog telefona će biti provjerene kod prvog pokretanja samoga playera.

Što se općih mogućnosti tiče, SVPlayer je zapravo sasvim solidan reproduktor. Podržava većinu formata (oslanja se na projekte kao što su mpv i ffmpeg), podržava prikaz titlova, podržava hardversko dekodiranje te štošta drugo. Premda je sam reproduktor besplatan, konverzija u viši framerate nije besplatna i morat će se platiti kupovinom unutar aplikacije nakon kraćeg probnog perioda i to nemalih 85 kuna.