Facebook mijenja video player, sve sadržaje prikazivat će vertikalno

Vertikalno snimljeni video isječci iznimno su popularni i sveprisutni, pa će u Facebookovoj aplikaciji prikaz svih video zapisa zadano biti vertikalan, dok će horizontalna orijentacija postati iznimka

Sandro Vrbanus petak, 5. travnja 2024. u 11:30

Od gađenja prema vertikalnom videu, nekada neprirodnom formatu koji nije prilagođen monitorima i televizorima, došli smo do toga da oni postaju standard, jer su prilagođeni mobitelima – a svi ostali formati tomu se moraju prilagoditi. Facebook je uvođenjem Storiesa i Reelsa već krenuo u smjeru "TikTokizacije", kao i mnogi drugi, a ovoga je tjedna najavljen još jedan korak u istom smjeru: novi video player unutar mobilnih aplikacija, orijentiran primarno prema vertikalnom videu.

Facebook će na iOS-u i Androidu dobiti objedinjeno sučelje za prikaz videa, u kojem će se reproducirati Reelsi, duži video zapisi i prijenosi uživo, a svima njima bit će zajedničko to što će prikaz biti po defaultu – vertikalan. Otvaranjem videa pokreće se player preko cijelog zaslona, a dodirivanjem po ekranu aktivirat će se poznate kontrole za "premotavanje" ili zaustavljanje reprodukcije. U slučaju da pokrenete video koji je, iznimno, sniman horizontalno, i on će biti prikazan u vertikalnoj orijentaciji, dakle ne u punom sjaju, sve dok ne zakrenete mobitel za 90°.

Iz Facebooka kažu da će uz novo sučelje doći i novi sustav preporuke, koji će prepoznati kakve biste sadržaje htjeli gledati, zasnovano na prethodnim pogledanim videima. Tako bi preporuke trebale postati relevantnije za svakog pojedinog gledatelja, odnosno privući veći broj pregleda na zanimljive sadržaje. Promjene će u mobilne aplikacije Facebooka biti uvedene postupno, počevši s američkim tržištem, u narednim mjesecima.