WiFiman - otkrivanje informacija o obližnjim bežičnim mrežama

Ubiquiti Networks dobro je poznata tvrtka po svojim proizvodima za bežičnu komunikaciju, no možda je nešto manje poznato da nudi i posve besplatnu mobilnu aplikaciju koja će dobro doći kako bi se optimizirale kućne bežične mreže…

Matija Gračanin srijeda, 2. rujna 2020. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv WiFiman
Namjena Analiza bežičnih mreža
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Bežične su mreže postale toliko uobičajene da je danas teško zamisliti neko kućanstvo, a da nema uspostavljenu bežičnu mrežu. To je, dakako, uzrokovalo i nerijetko priličnu gužvu u eteru, a ona može utjecati na performanse samih mreža. Srećom, tu su aplikacije poput ove koje omogućavaju jednostavnu detekciju i prikaz informacija o obližnjim bežičnim mrežama.

WiFiman je jedna od najelegantnijih i ponajboljih aplikacija ove vrste, a osim što lijepo izgleda, sasvim je besplatna. Vrlo ju je jednostavno koristiti, a osim što može detektirati i prikupiti temeljne informacije o bežičnim mrežama koje se nalaze u blizini, tu je i prikaz Bluetooth LE uređaja u dometu.

Sučelje je podijeljeno na četiri kategorije, a u prvoj će biti prikazan popis svih detektiranih mreža i Bluetooth LE uređaja (samo se odabere željeni popis) zajedno sa SSID-em, jačinom signala te nazivom uređaja ispod kojeg će biti prikazana i MAC adresa. U drugoj skupini nalazi se grafički prikaz na kojem kanalu bežične mreže emitiraju, a tu je moguće vidjeti i MAC adrese bežičnih priključnih točaka u dometu pri čemu je zgodno to što će AP-ovi koji emitiraju isti SSID biti grupirani. Dodirom na naziv mreže ili uređaja, prikazat će se se nešto iscrpniji podaci, pa čak i procjenu koliko je neki AP udaljen.

Slijedi kategorija Disocovery koja će prikazati koji se sve uređaji nalaze u lokalnoj mreži pri čemu se koriste Bonjour, SNMP, NetBIOS i UBNT protokoli za otkrivanje uređaja. Konačno, tu je i alat za testiranje brzine internetske veze koji omogućava da se rezultati testiranja spreme za kasniju usporedbu. WiFiman je posve besplatan i ne prikazuje oglase, ali na umu valja imati da je inačica za iOS smanjenih mogućnosti zbog ograničenja samoga operativnog sustava.