Apple će omogućiti kupcima da sami poprave svoj iPhone ili Mac

U vrlo neočekivanom obratu Apple je najavio da će u prodaju pustiti setove za popravak nekih svojih uređaja u kućnoj radinosti, ističući tako svoju podršku programu "prava na popravak"

Sandro Vrbanus četvrtak, 18. studenog 2021. u 10:11

Prema mnogima, Apple je kompanija koja najviše otežava neovlašteni popravak svojih uređaja, dok servis u licenciranim servisima obično nije jeftin. Velike količine ljepila, nestandardni vijci i složena unutarnja struktura uređaja često otežavaju zamjenu baterija, ekrana ili ostalih dijelova uređaja, a jednom kada ih zamijenite, nije neuobičajeno da se Apple sjeti pa softverski blokira zamjenski dio i onemogući mu normalan rad.

No, ovoga je tjedna došlo do kopernikanskoga obrata, barem kada je riječ o novijim Appleovim uređajima. Iz ove je kompanije, prilično iznenađujuće, stiglo priopćenje u kojem se najavljuje lansiranje programa Self Service Repair (uradi sam popravak). On će omogućiti kupcima, koji se osjećaju da to mogu izvesti, omogućiti alate i originalne zamjenske dijelove da servis obave vlastitim rukama, kod kuće.

Pravo na popravak

Program će biti lansiran u SAD-u početkom sljedeće godine, a potom će se tijekom godine proširiti i na ostatak svijeta. Kupcima će prvo biti na raspolaganju alati i zamjenski dijelovi za iPhone 12 i 13, a nakon toga u program uradi sam popravaka uključit će se i Mac računala zasnovana na Appleovim procesorima M1. Ispočetka će program pokrivati zamjenu najčešće popravljanih dijelova kao što su ekran, baterija i kamera, no i to će se širiti s vremenom.

Apple je ovime službeno postao pristalica programa "pravo na popravak", što je inicijativa koja se širi Europskom unijom i SAD-om, a kojoj se nedavno pridružio i Microsoft.

Kupci koji se odluče na popravak uređaja u kućnoj radinosti na raspolaganju će imati i službene servisne priručnike. Prema uputama u njima moći će naručiti sve što im je potrebno za popravak određenog kvara. U slučaju da, nakon što završe s popravkom, Appleu vrate stari, zamijenjeni, dio – za to će čak dobiti i umanjenje cijene. U ponudi će biti preko 200 dijelova i alata samo za popravke uređaja iz linija iPhone 12 i 13.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi