Apple patentirao kameru za Apple Watch, smještenu s donje strane sata

Američki patentni ured ovoga je tjedna Appleu odobrio čak 39 patenata za razne tehnologije i dodatke, neki od kojih pokazuju smjer u kojem njihovi dizajneri i inženjeri razmišljaju

Sandro Vrbanus utorak, 14. veljače 2023. u 15:05

Kao i obično, dogodio se novi val odobravanja patenata kojima je Apple dobio prava intelektualnog vlasništva nad hrpom izuma, koji mogu, ali i ne moraju u budućnosti zaživjeti u njihovim proizvodima. Specijalizirani portal koji prati takve stvari, Patently Apple, ističe nekoliko možda bitnih patenata za dodatke iPhoneu ili Apple Watchu.

iPhone bez tipki

Prvi od njih je patent za "nevidljivu virtualnu kontrolu tipki", odnosno napredni haptički mehanizam za ugradnju na bočnu stranu mobitela. Apple već dugo ima cilj izraditi mobitel potpuno bez fizičkih tipki, samo s onim virtualnima, pa i ovaj patent ide u istom smjeru – opisana tehnologija zamijenila bi bočne tipke za promjenu glasnoće i/ili uključivanje i isključivanje uređaja virtualnim tipkama, tj. površinama osjetljivima na dodir, koje bi stvarale fizičku povratnu informaciju u obliku vibracija.

Nadalje, jedan od novo odobrenih patenata opisuje i "Siri daljinski upravljač za Apple TV 4K", što znači da bi taj uređaj mogao dobiti podršku za glasovne naredbe sustavu virtualnog asistenta. Budući da ovaj daljinski upravljač već ima mogućnost prihvaćanja glasovnih naredbi, logičan je sljedeći korak povezati ga i sa Siri.

Apple Watch s kamerom

I na kraju, od zanimljivih patenata izdvaja se onaj vezani za Apple Watch. On opisuje ugradnju kamere u ovaj pametni sat, ali – s donje strane kućišta, dakle okrenutu prema zapešću korisnika. Kao bi takva kamera mogla nešto korisno i snimiti, osmislili su i poseban mehanizam narukvice. Ona bi se sastojala od dva sloja. Gornji bi držao samo tijelo Apple Watcha, a donji bi bio pričvršćen oko ruke. Korisnik bi tada mogao, kada zaželi, jednostavnom radnjom otkačiti svoj sat s narukvice, "okinuti" fotografiju, pa ga ponovno vratiti natrag na ruku. Sve to omogućio bi magnetni sustav ugrađen u remen sata, koji je opisan u patentu.