Apple planira za dvije godine izbaciti Intelove procesore iz Macova

Vrh kompanije navodno je donio odluku o tome da od 2020. godine svi Appleovi uređaji rade na njihovim vlastitim procesorima

Sandro Vrbanus utorak, 3. travnja 2018. u 12:15

Prema informacijama koje prenosi Bloomberg, a dolaze iz izvora bliskih Appleu, vodstvo ove kompanije pokrenulo je inicijativu kodnog naziva Kalamata. Cilj projekta je u sve Appleove uređaje ubaciti procesore iz vlastite proizvodnje, i to već od 2020. godine. To znači da će osim iPada i iPhonea, koji već rade na Appleovim SoC-ovima, za najviše dvije godine kompanija iz Cupertina početi sama proizvoditi i procesore za Mac računala.

Ovim potezom iz igre bi ispao njihov dugogodišnji hardverski partner Intel s čijim su procesorima Appleova računala bila isporučivana posljednjih 13 godina. Intelu bi ovo bio veliki poslovni i financijski udarac, jer im Apple na godišnjoj razini donosi oko 5% ukupnih prihoda.

Prelazak s Intelovih na vlastite procesore ne bi se, vrlo vjerojatno, mogao dogoditi odjednom, nego će biti riječ o procesu s više faza. Bloombergovi izvori napominju da inicijativa Kalamata nije finalna, te da je moguće da se u Appleu još predomisle i odustanu od izbacivanja Intela, ili to odgode za koju godinu.

Prelazak na procesore u potpunosti proizvedene pod jednim krovom Apple bi značajno diferencirao od konkurencije i omogućio im savršenu "suradnju" svih uređaja iz njihovog ekosustava te još dublju integraciju raznih usluga, ali i izvođenje iOS aplikacija na Macu, što je nešto o čemu se govori već neko vrijeme.