Apple sada vrijedi 1,5 bilijuna dolara

Manje od dvije godine nakon probijanja granice od bilijun dolara tržišne valuacije, Apple je ovoga tjedna premašio i sljedeći veliki prag, te postao prva američka kompanija kojoj je to uspjelo

Sandro Vrbanus četvrtak, 11. lipnja 2020. u 15:46

Unatoč koronakrizi i očekivanjima da će velika većina svjetskih ekonomija ove godine zapasti u recesiju, Appleova dionica i dalje bilježi rast cijene. Ista je prije izbijanja pandemije bila na razinama od oko 320 američkih dolara, da bi u jeku neizvjesnosti oko situacije s koronavirusom pala čak i ispod 230 dolara – no, uslijedio je strelovit oporavak. Od najniže vrijednosti, zabilježene 23. ožujka, pa do ovoga tjedna, vrijednost Appleove dionice porasla je za čak 58% (sa 224 na preko 352 USD). Samim time i ukupna tržišna valuacija kompanije dostigla je rekordne vrijednosti.

Apple je ove srijede, po završetku trgovinskog dana na Wall Streetu, službeno postao prva američka kompanija s dionicama na burzi čija je ukupna tržišna vrijednost premašila 1,5 bilijuna američkih dolara. Dogodilo se to manje od dvije godine nakon što je Apple, početkom kolovoza 2018., postao isto tako prva kompanija s vrijednošću od "okruglo" bilijun dolara.

Kretanje cijene Appeove dionice od početka godine
Kretanje cijene Appeove dionice od početka godine

Rast od 50%

Porast vrijednosti dionice od tada, a time i kompanije, za čak i više od 50%, rezultat je novog optimizma među ulagačima. Oni vide Apple kao jaku kompaniju koja će iskoristiti prednosti 5G tehnologije, koja će predstaviti zanimljive nove iPhone modele ove jeseni, ali i koja će vjerojatno već ovoga mjeseca najaviti da će Mac računala u budućnosti biti temeljena na njihovim vlastitim ARM čipovima.

Investitori su se stoga okrenuli Appleovim dionicama kao "sigurnoj luci" u kriznim vremenima, iako se očekuje značajniji pad prihoda i dobiti ove kompanije. Optimizam donose i nove pretplate i usluge, ali i velika količina gotovine koju Apple stalno ima na računima – pa su vjerojatno ulagači povukli novac iz industrija teže pogođenih koronakrizom i odlučili ga uložiti upravo u Apple.