Apple se pohvalio – Gotovo je 20 posto materijala u njihovim proizvodima reciklirano

Apple je svega nekoliko dana prije Dana planeta Zemlje objavio izvješće ekološkog napretka za prošlu godinu te se tako službeno pohvalio povećanim korištenjem recikliranog materijala u svojim proizvodima

Matej Markovinović srijeda, 20. travnja 2022. u 06:00

Apple je objavio izvješće ekološkog napretka za 2021. godinu, u kojem se pohvalio svojim ekološkim postignućima. Tvrtka, naime, uveliko ističe povećano korištenje recikliranog materijala u svojim proizvodima, a sve sa svrhom da do 2030. godine postignu ugljičnu neutralnost.

U izvješću se navodi da je gotovo 20 posto svih materijala korištenih u Appleovim proizvodima reciklirano. Tako je, primjerice, tvrtka uvela korištenje certificiranog recikliranog zlata te je više nego udvostručila upotrebu recikliranog volframa, rijetkih zemaljskih elemenata i kobalta.

„Naš brzi tempo inovacija već pomaže našim timovima da koriste današnje proizvode za izgradnju sutrašnjice, a kako naš globalni lanac opskrbe prelazi na čistu energiju, mi zacrtavamo put koji će i druge tvrtke slijediti“, rekla je za 9to5Mac Appleova potpredsjednica za okoliš, politiku i društvene inicijative, Lisa Jackson

Prema izvješću koje se proteže na čak 128 stranica, 59 posto svog aluminija u Appleovim isporučenim proizvodima u 2021. godini, dolazilo je iz recikliranih izvora. Osim toga, tvrtka je postigla i značajan napredak u eliminiranju plastike, koja je prošle godine činila samo 4 posto ambalaže. U izvješću nije navedeno je l' razlog tome činjenica da uz svoje telefone više ne daju slušalice i punjač.

Cijelo izvješće možete pogledati na sljedećoj poveznici.