iPhone će, poput POS terminala, moći prihvaćati kartično plaćanje

Prema novim informacijama iz pouzdanih izvora, Apple će NFC čipovima ugrađenima u već postojeće modele iPhonea softverski pridodati i mogućnost prihvaćanja kartičnog plaćanja

Sandro Vrbanus četvrtak, 27. siječnja 2022. u 14:00

Appleov iPhone odavno je već zamijenio brojne uređaje, a softver koji je na njemu dostupan može u određenoj mjeri zamijeniti gotovo sve predmete koje inače nosimo po džepovima – dokumente, kartice, ključeve automobila i slično. Apple je također već godinama prisutan u sferi mobilnih plaćanja svojom uslugom Apple Pay, imaju čak i svoju kreditnu karticu Apple Card, pa ne čudi da žele proširiti svoj doseg u fintech domeni.

Ono što su, prema informacijama Bloombergovog Marka Gurmana, sljedeće namjerili učiniti jest – postati konkurencija pružateljima usluga mobilnog plaćanja. To bi značilo da će iPhone u skorije vrijeme, a vjerojatno za početak samo na odabranim tržištima, moći biti pretvoren u POS terminal, tj. da će, osim provođenja kartičnog plaćanja, moći takva plaćanja i prihvatiti.

I plaćanje i naplata moći će se vršiti iPhoneom
I plaćanje i naplata moći će se vršiti iPhoneom

Bez nadogradnje hardvera

Ova usluga bila bi primarno namijenjena malim trgovcima i obrtnicima, koji prihvaćaju kartice u svojem poslovanju. Pretvaranjem iPhonea u POS uređaj takvi poduzetnici više ne bi morali kupovati dodatan hardver. U SAD-u se kao vrlo popularno rješenje ističe sustav mobilnih plaćanja Square, čiji je osnivač donedavni šef Twittera Jack Dorsey. Oni prodaju POS terminal koji se Bluetoothom povezuje s iPhoneom, a Apple bi im sada mogao iz ruku "izbiti" dobar dio tržišta.

Gurman navodi kako za prihvaćanje kartičnog plaćanja izravno na iPhoneu neće biti potreban novi hardver, pa čak neće trebati čekati ni novu generaciju ovog mobitela. NFC čip, koji se do sada koristio za Apple Pay, će se u POS terminal pretvoriti jednostavnom softverskom nadogradnjom iOS-a. Tehnologiju za ovaj sustav Apple je 2020. godine kupio preuzimanjem kanadske kompanije Mobeewave, za što je platio 100 milijuna dolara.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-sistemski bass reflex zvučnici

KEF LS50

Najprecizniji, impresivan zvuk, Uni-Q 12. generacije s MAT nizom drajvera za iznimnu akustičnu točnost, 47 Hz - 45 kHz, 40-100 W, 8 Ω, 85 dB.

7.399 kn 9.749 kn Kupi

7.2-kanalni AV receiver

MARANTZ NR1711

Tanak dizajn, iznimne performanse, 8K Ultra HD, HEOS, 90W po kanalu, eARC HDMI, Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay 2.

6.799 kn Kupi