Ispustite li jednog dana sklopivi iPhone, on bi se mogao samostalno zatvoriti

Kako bi sačuvao integritet uređaja i spasio osjetljivi zaslon od lomova, sklopivi uređaji koje bi Apple mogao pustiti na tržište, mogli bi dobiti funkciju automatskog zatvaranja u slučaju pada

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 20. ožujka 2023. u 16:03

Appleovi stručnjaci predali su prošle godine u veljači Patentnom uredu SAD-a patentnu prijavu, koja opisuje "Uređaj sa samouvlačećim zaslonom i tehnike za zaštitu ekrana korištenjem detekcije pada". Ovaj patent opisuje i iscrtava obrise nekog budućeg Appleovog uređaja sklopivog dizajna i sa savitljivim ili odvojivim zaslonima. Jasno je da se radi o patentu koji bi se odnosio na moguće tehnologije ugrađene u preklopni iPhone, koji se može, ali i ne mora, pojaviti na tržištu u narednim godinama.

Zaštita od loma ekrana

Apple dalje u patentu opisuje svoj izum. Uređaji, kažu, mogu svojim senzorima otkriti kada ih se ispusti prema podu. Ako se takva detekcija dogodi na sklopivom uređaju, on će imati mogućnost da se u tom trenutku automatski zaklopi, odnosno da se njegov uvlačeći ekran vrati u sklopljeni položaj. Cilj toga jest zaštititi osjetljivi ekran od izravnog udarca o tlo.

I inženjerima je jasno da ne bi u svim slučajevima pada mobitela bilo dovoljno vremena za njegovo puno sklapanje, pa pišu: "čak i savijanje ekrana na kut manji od 180° može pružiti određenu zaštitu, jer će uređaj o tlo udariti svojim rubovima, a ne ekranom".

Mehanizam bi radio tako da pomoću ugrađenog akcelerometra otkiva je li uređaj (recimo iPhone) u slobodnom padu. Kada se nađe u takvoj situaciji, aktivirat će se mehanizam koji će ga pokušati na vrijeme zatvoriti i tako zaštititi. Patent donosi i nekoliko ilustracija mobitela sa savitljivim ekranom, koji se preklapa ili "rola" unutar njegovog kućišta, pa potom i opisuje različite izazove kod sklapanja takvih zaslona i njihove pripadajuće opreme, poput čipova, LED i OLED elemenata i slično. Patent, kažu, pokriva implementaciju istog mehanizma u sve mobilne uređaje – mobitele, tablete, prijenosna računala, medijske playere, nosive uređaje, ali i one koji bi se koristili kao naglavni sklopovi s ekranima.