Službeno najavljena usluga Apple Tap to Pay: iPhone će služiti kao POS blagajna

Nagađanja su dobila i službenu potvrdu – Apple će softverskom nadogradnjom omogućiti iPhoneima da budu primatelji beskontaktnog plaćanja. Usluga Tap to Pay bit će prvo dostupna trgovcima u SAD-u

Sandro Vrbanus srijeda, 9. veljače 2022. u 06:00

Prije nešto manje od dva tjedna pisalo se o novoj mogućnosti koju će Apple aktivirati softverskom nadogradnjom – iPhone će njome moći postati zamjena za POS uređaj, a njegov će NFC čip biti aktiviran kao primatelj beskontaktnih kartica i drugih oblika digitalnih plaćanja. Sada je stvar i službeno potvrđena: Apple je najavio da će kasnije ove godine za trgovce u SAD-u uvesti opciju Tap to Pay kojom će im iPhone moći zamijeniti mobilni naplatni uređaj.

Implementacija već od proljeća

Sve što će im za primanje kartičnih plaćanja (i, naravno, plaćanja mobitelom) biti potrebno, bit će iPhone i iOS aplikacija nekog od partnera. Nova mogućnost imat će potencijal omogućiti milijunima trgovaca diljem SAD-a, od malih poduzetnika pa do velikih kompanija, da koriste iPhone za prihvaćanje plaćanja putem sustava Apple Pay, kao i drugih beskontaktnih oblika plaćanja, navode iz Applea.

Prvi partner za mobilna plaćanja bit će im Stripe, a plaćanja putem sustava Shopify Point of Sale trebala bi na iPhoneu biti omogućena već tijekom proljeća. Od kartica, već sada je najavljeno da će biti prihvaćene one izdavača American Express, Discover, Mastercard i Visa.

Podržani iPhone XS i noviji

Podršku za prihvat mobilnih beskontaktnih plaćanja softverskom će nadogradnjom iOS-a dobiti svi modeli iPhonea od XS na ovamo, dakle svi predstavljeni u jesen 2018. godine i kasnije. Nikakav dodatni hardver neće biti potreban, navode iz Applea. Do kraja godine će sustav biti proširen i na Appleove fizičke dućane u SAD-u, koji će također iPhoneima procesirati plaćanja.

Kad je riječ o sigurnosti, Apple navodi da će za zaštitu prilikom provođenja transakcija biti zadužen isti sustav koji štiti i transakcije do sada obavljane putem sustava Apple Pay. Podaci će biti kriptirani i obrađivani u dodatno osiguranom dijelu iPhoneovog SoC-a (Secure Element) – pa Apple neće imati pristup podacima o tome tko i što kupuje.