Apple navodi 29 tisuća zahtjeva za informacijama u sklopu izvještaja o transparentnosti

Apple je objavio svoj izvještaj o transparentnosti koji se tiče zahtjeva za podacima korisnika u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca prošle godine

Matija Pavlić srijeda, 3. srpnja 2019. u 23:48

Apple je objavio svoj novi izvještaj što se tiče transparentnosti i svih zahtjeva za korisničkim podacima koji su tvrtki iz Cupertina stizali iz različitih izvora.

Izvještaj se bavi zahtjevima pristiglima iz državnih i privatnih izvora u razdoblju od 1. srpnja pa do 31. prosinca prošle godine te po prvi put uključuje i podatke o aplikacijama koje su uklonjene s App Storea.

U tom razdoblju Apple je primio 29.183 zahtjeva za pristup podacima na 213.737 uređaja. Većina zahtjeva odnosi se na Njemačku (njih 12.343) i SAD (njih 4680).

Od spomenutog ukupnog broja zahtjeva Apple je pozitivno odgovorio na njih 22.691, s time da se veliki broj zahtjeva odnosi na istrage vezane za ukradene uređaje. Tvrtka iz Cupertina primila je 4875 zahtjeva za pristupom osobnim podacima koji se odnose na 22.503 korisnika.

Primljeno je i 80 zahtjeva za micanjem ukupno 634 aplikacije s App Storea. Najviše zahtjeva za uklanjanjem aplikacija stiglo je iz Kine (ukupno za 517 aplikacija). Razlozi za uklanjanje između ostalog su aplikacije koje nude ilegalno kockanje, imaju sadržaj za odrasle, narušavaju privatnost korisnika ili zakone o autorskim pravima.

Čitav izvještaj u PDF formatu možete pogledati na sljedećoj poveznici, dok je rezultate moguće filtrirati po zemljama (što se tiče naše zemlje Apple je primio zahtjev za podacima relevantnima za jedan uređaj).