Niti nakon skoro tjedan dana ne zna se kada će Galileo sateliti profunkcionirati

Timovi stručnjaka prate posljedice incidenta koji je prošloga tjedna izbacio iz upotrebe Galileo satelite, te i dalje rade na otklanjanju problema i uspostavljanju normalnog režima rada

Sandro Vrbanus srijeda, 17. srpnja 2019. u 14:38

Prošloga četvrtka, 12. srpnja, navigacijske usluge i mjerenje vremena u sustavu europskih navigacijskih satelita Galileo privremeno su bile prekinute. Izvještavali smo o tome prije nekoliko dana, a danas se na stranicama nadležne agencije (European GNSS Agency) pojavila nova obavijest o statusu oporavka.

Čim je anomalija u radu primijećena, sastao se odbor za praćenje takvih situacija i odmah je pokrenuo tehničku proceduru oporavka sustava. U ovom trenutku, kažu iz agencije, timovi rade 24 sata na dan kako bi osposobili Galileove usluge. Do sada su ponovno pokrenuli nekoliko sustava na zemaljskoj infrastrukturi, ali za sada je prerano govoriti o tome kada bi navigacijske usluge mogle ponovno biti puštene u funkciju.

Otkako je 2016. godine pušten u rad, Galileo je u inicijalnoj fazi i progresivno stavlja svoje usluge na raspolaganje korisnicima kako bi se testirala pouzdanost cijele konstelacije satelita. Upravo kako bi se izbjegle negativne posljedice ovakvih situacija odlučeno je da će uvođenje u rad biti postupno, što se sada pokazalo opravdanim. Nadogradnja zemaljske infrastrukture i napredak cijelog sustava omogućit će redundanciju koja će biti ključna jednom kad Galileo bude potpuno funkcionalan.

Za kraj, u priopćenju se još jednom navodi kako timovi naporno rade da bi popravili trenutačnu situaciju što je prije moguće. Stanje satelita i dalje se može pratiti na ovom mjestu, gdje u trenutku nastanka ove vijesti nema promjena – sva 22 operativna satelita trenutačno su označena kao neupotrebljiva. Tehnički detalji i točni uzroci anomalije koja je uzrokovala cijelu situaciju za sada nisu objavljeni.