Slovenski električni zrakoplov prinudno sletio u jezero u Norveškoj

Eksperimentalni električni zrakoplov slovenskog proizvođača Pipistrel obrušio se u jezero u blizini Arendala na jugu Norveške. Pilot i putnica nisu ozlijeđeni

Sandro Vrbanus petak, 16. kolovoza 2019. u 06:00

Eksperimentalni električni zrakoplov modela Alpha Electro G2, proizveden u slovenskoj kompaniji Pipistrel, prinudno je, i to prilično grubo, sletio u jezero u blizini mjesta Arendal na jugu Norveške. Dogodilo se ovo jučer tijekom jednog od pokaznih letova koje je organizirao vlasnik zrakoplova, norveški operater zračnih luka i pionir električne avijacije, Avinor.

Pilot ovog električnog zrakoplova bio je CEO Avinora Dag Falk-Petersen. Uz njega je u zrakoplovu kao putnica bila državna tajnica iz norveškog Ministarstva lokalne uprave Aase Marthe J. Horrigmo. Nitko od njih nije ozlijeđen pri ovom incidentu.

Falk-Petersen je kasnije izjavio da je u letu primijetio gubitak snage motora. Kako su bili daleko od zračne luke s koje su poletjeli, potražio je mjesto za prinudno slijetanje i pronašao ga – u jezeru. Procijenio je da je prilikom slijetanja (ili bolje rečeno udara) u vodenu površinu zrakoplov letio brzinom od oko 70 km/h.

Korak unatrag u elektrifikaciji zračnog prometa

Ovaj nesretni događaj zasigurno će usporiti planove norveških vlasti i kompanije Avinor za elektrifikaciju zračnog prometa u toj zemlji. Šef Avinora ranije je najavljivao da će njegova kompanija do 2025. godine započeti s prijevozom putnika električnim zrakoplovima, a planovi su govorili i kako bi Norveška mogla do 2040. godine sve zrakoplove na letovima unutar zemlje zamijeniti električnima.

Trenutačno ovaj Pipistrelov model malenog dvosjeda ima dolet od oko 130 kilometara s jednim punjenjem baterija te autonomiju od oko sat vremena. U Norveškoj ga Avinor testira od prošle godine.