Loš treći kvartal za Kodak

Kodak je imao loš treći kvartal godine, poglavito zbog lošijeg poslovanja odjela za pisače; zabilježeni su neto gubici od 46 milijuna dolara na prošlogodišnju neto zaradu od 12 milijuna dolara

Matija Pavlić srijeda, 15. studenog 2017. u 12:00

Tvrtka Kodak objavila je svoje financijsko izvješće za treći kvartal ove godine koje otkriva da se radilo o vrlo lošem kvartalu za američku tvrtku. Na prihode od 379 milijuna dolara tvrtka je zabilježila neto gubitke od 46 milijuna dolara (s GAAP-om).

Za usporedbu, u trećem kvartalu prošle godine Kodak je imao neto zaradu od 12 milijuna dolara. Zbog spomenutih gubitaka tvrtka će biti prisiljena otpustiti oko 425 zaposlenika, od čega njih 100 trenutačno radi u Kodakom središtu u Rochesteru.

Razlog za takve lošije rezultate krije se u stagnaciji odjela za pisače, čiji su financijski rezultati narušeni rastom cijena aluminija, ali i općim padom cijelog tržišta pisača.

Kodak pak može biti zadovoljan sve većom popularnošću analogne filmske vrpce u filmskoj industriji, posebice Hollywoodu. Tu je i buduća Super 8 kamera koja je predstavljana još prije dvije godine, no još se nalazi u fazi razvoja.