FiiO M6 morate upoznati da biste cijenili njegove mogućnosti

Više od dvije godine nismo se bavili DAP-ovima, prijenosnim audiosviračima. Iako se čini da ih je razvoj mobitela učinio nepotrebnima, uvijek se nađe prostora za dobro koncipiran uređaj, kao što je FiiO M6

Aron Paulić utorak, 31. ožujka 2020. u 00:00
SPECIFIKACIJE
Forma/izvedba DAP
Platforma Prilagođeni Android 7.0
DAC ESS Sabre 9018Q2C (24-bit/192 kHz)
Konekcije Wi-Fi, Bluetooth (aptX, aptX HD, LDAC), AirPlay, USB-C, 3,5 mm
Dimenzije 53,3×92,5×11,5 mm, 83 g

Smješten u donjem dijelu lepeze Fiiovih prijenosnih svirača, M6 nam se inicijalno nije učinio pretjerano interesantnim za opisivanje. Ova kategorija uređaja sama za sebe nema baš previše poklonika, a oni koji preferiraju DAP naspram slušanja glazbe s mobitela, obično biraju ili ekstremno malene svirače, pogodne za jogging, ili, pak, kvalitetne i višestruko skuplje uređaje.

Skepsa je polako nestajala tijekom druženja s ovim malcem. Aluminijsko anodizirano kućište i staklo bez okvira zaokružuje solidnu izradu, a na tijelu su četiri tipke, dvije za glasnoću zvuka, jedna za start/pauzu te tipka za uključivanje/isključivanje, kako cijelog uređaja, tako i ekrana, ovisno o trajanju pritiska. Na donjoj strani je USB-C utor za punjenje, kao i za digitalni ulaz/izlaz, a na gornjoj strani je 3,5-milimetarski audioizlaz.

M6 ima prilagođeni Android 7 sa samo nekoliko instaliranih aplikacija i bez Googleova Play Storea. Znači, ne može se koristiti u “normalnom” načinu rada, kao običan mobitel s Androidom, nego samo za određene aplikacije. Osim predinstaliranih, moguće je instalirati i dodatne (većinom glazbene) aplikacije s Fiiove stranice. Među njima smo našli i Deezer, Spotify, Amazon Music, Tidal, Roon, Idagio te Last.fm.

M6 podržava SD kartice kapaciteta do 2 TB, za slušanje glazbe na “staromodni” način, bez streamanja
M6 podržava SD kartice kapaciteta do 2 TB, za slušanje glazbe na “staromodni” način, bez streamanja

Sama procedura ipak nije tako bezbolna kao preko Playa, već se navedene aplikacije trebaju skinuti na računalo, pa se potom prebace na M6 i pokrenu. Nije nešto strašno, ali navikli smo na jednostavnije. Drugi, veći, problem je to što nema automatske nadogradnje aplikacija. Nama se dogodilo da se M6 nije htio spojiti s Roon serverom, unatoč tvornički instaliranoj aplikaciji, pa smo prvo na Roonlabs skinuli noviju (za Android), ali je proradila tek treća verzija, skinuta baš s Fiiove stranice za third-party aplikacije.

M6 ima nekoliko načina rada. Može raditi kao samostalan svirač te slati zvuk na Bluetooth slušalice, ili, pak, na 3,5-milimetarski izlaz. U postavkama se bira način rada 3,5-milimetarskog izlaza. Može biti linijski, za spajanje na pojačalo, a može raditi i kao klasični izlaz za slušalice, s kontrolom glasnoće preko dvije spomenute tipke. Sam pritisak na tipke mijenja sliku na ekranu tako da ona prikazuje kotačić glasnoće, pa se glasnoća može birati i okretanjem virtualnog kola na ekranu.

U drugom modusu rada M6 radi kao USB DAC za računalo. Za Windows 10 potrebno je instalirati driver, a Mac će ga automatski prepoznati. Pažnja – odmah pri instaliranju drivera u postavkama namjestite izlazni format na 24/192, inače se bez potrebe postavi na 32/192. Prilikom samog slušanja, ovo nema neki veći efekt, ali pri gledanju videa dolazi do kašnjenja zvuka od dobrih pola sekunde na toj 32-bitnoj postavci.

Jedna od brojnih izvrsnih mogućnosti ovog uređaja jest podrška za Roon, softverski audiosustav koji vole najzahtjevniji ljubitelji dobrog zvuka
Jedna od brojnih izvrsnih mogućnosti ovog uređaja jest podrška za Roon, softverski audiosustav koji vole najzahtjevniji ljubitelji dobrog zvuka

M6 može raditi i kao Bluetooth prijamnik te AirPlay prijamnik, a posebno nam se svidjelo to što postoji i aplikacija FiiO Music za Android i iOS. Njome se rješava problem relativno malog ekrana, odnosno (gotovo) svim funkcijama DAP-a upravlja se preko spojenog mobitela. Spomenimo i to kako M6 podržava sve hi-res Bluetooth kodeke: aptX, aptX HD i LDAC.

Postoji i četvrti način rada, a to je da se USB-C utor iskoristi za digitalni audioizlaz prema nekom drugom DAC-u. Za to je potreban USB-C na Micro-USB kabel.

Isprobali smo M6 s nekoliko žičanih i bežičnih slušalica, te kao DAC za pojačalo i zvučnike, i u svim smo slučajevima dobili vrlo ujednačen zvuk s dosta dinamike. Osobito nas se dojmio Deezer Hi-Fi streaming, koji je s M6 zvučao puno življe nego kada ga konvertiramo pomoću Fiiovog DAC-a i pojačala E10K.

Nismo sigurni da DAP-ovi imaju puno poklonika u ovim krajevima, ali za one koji ga žele, ovo je zaista dobar uređaj relativno niske cijene.

FiiO M6

  • Male dimenzije
  • Cijena
  • Svestranost
  • Korisničko sučelje, osobito pretraživanje
Izrada 8
Zvuk 10
Mogućnosti 8
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 1.349 kn Prikaži sve cijene Ustupio: HD-INFO
Bug 329 travanj 2020.