Mala utjeha - iPhone 12 možda bez punjača, ali s opletenim USB-C kabelom?

Sve je izglednije da kupci nove serije iPhonea u kutiji neće dobiti pretvarač napona, no mogli bi dobiti nešto kvalitetniji kabel koji će biti kompatibilan s USB-C priključcima

Sandro Vrbanus subota, 18. srpnja 2020. u 11:15

Ove jeseni očekuje se da Apple još jednom prvi iskorači u nepoznat teren i prvi na tržište plasira skupi flagship mobitel – bez punjača u kutiji. Ponovila bi se tako priča o izbacivanju 3,5-milimetarskog audio priključka, koju su od tada slijedili gotovo svi proizvođači mobitela, a sada se već najavljuje da bi i Samsung mogao svoju sljedeću generaciju Galaxyja isporučivati bez pretvarača napona.

Kako iPhone 12 u kutiji vrlo vjerojatno neće imati ni strujni adapter niti slušalice, kutija bi mogla biti elegantnija i tanja, a u njoj će kupci dobiti tek mobitel, nešto malo prateće dokumentacije i – kabel. No, Apple će možda pokušati kritičare ovakvog poteza utišati tako što će barem taj kabel biti nešto kvalitetniji nego inače.

Ipak USB-C

Prema informacijama koje su se ovih dana pojavile na kineskoj društvenoj mreži Weibo, Apple priprema novu vrstu kabela za punjenje novih iPhonea. Trebao bi to biti nešto izdržljiviji i savitljiviji, opleteni kabel. S jedne strane imao bi nezaobilazni Appleov Lightning priključak, koji dakle ostaje prisutan u najmanje još jednoj generaciji iPhonea. S druge strane trebao bi biti novi, reverzibilni USB-C priključak.

To bi značilo da će kupci novih iPhonea, ako su i do sada koristili mobitele ove marke, ipak morati investirati u pretvarač napona koji ima USB-C utor, ako nešto slično već ne posjeduju. Apple će im potom rado prodati svoj adapter koji je također navodno u pripremi – snage 20W i još nepoznate cijene.