I Samsungovi mobiteli prodavat će se bez punjača?

Nakon što se doznalo da Apple iz kutije iPhonea 12 planira izbaciti inače uvijek priloženi punjač, sada slične informacije stižu i iz krugova bliskih Samsungu

Sandro Vrbanus četvrtak, 9. srpnja 2020. u 14:30

Utjecaj na okoliš i smanjenje troškova proizvodnje glavni su motivi Applea koji, kako smo prenijeli nedavno, planira iPhone 12 od ove jeseni početi prodavati – bez punjača. Punjače, rezoniraju u Cupertinu, ionako već svi imaju kod kuće, u uredu i u automobilu, pa nije potrebno stvarati dodatni elektronički otpad proizvodnjom novoga, koji će ionako vjerojatno ostati u kutiji. Dovoljno je iz mobitel kupcima dati tek kabel za punjenje, a možda ni to, pa čak niti slušalice, te im potom naplatiti 20 ili 80 dolara za zaseban žični ili bežični punjač (ili više za slušalice). Uostalom, vidjet ćemo vjerojatno već u rujnu što su u Appleu odlučili.

Punjači kao izumiruća vrsta

U međuvremenu se iz južnokorejskih medija doznaje kako i Samsung, gle čuda, razmišlja o istom potezu. Samsungovi također razmatraju da od sljedeće godine neke modele svojih Galaxy mobitela isporučuju bez punjača u kutiji. Rezoniranje je slično Appleovom – punjače svi već ionako imaju, kompatibilni su i stari, a mi ćemo si njihovim ukidanjem smanjiti troškove proizvodnje.

Troškovi proizvodnje mobitela ionako u posljednje vrijeme rastu, uređaji su sve skuplji, a postat će još skuplji dolaskom 5G tehnologije, pa proizvođači gledaju kako učiniti da maloprodajne cijene ne porastu dodatno. Izbacivanje punjača uštedjet će im nekoliko dolara, no iz Samsunga se navodno nećkaju. Osim smanjenja troškova proizvodnje, žele vidjeti i kako će kupci reagirati na uređaje uz koje ne dolazi punjač, pa će tek tada donijeti svoju konačnu odluku.

Anketa Glasanje do 16.7.2020. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: