iPhone 12 dolazit će ne samo bez slušalica, nego i bez – punjača?

Analitičar Ming-Chi Kuo potvrdio je ranije informacije koje je plasirao Barclays, a one govore da Apple uz novi iPhone u kutiji neće isporučivati punjač, već samo Lightning kabel

Sandro Vrbanus utorak, 30. lipnja 2020. u 06:30

Ako bismo saželi sve što se iz koliko-toliko pouzdanih izvora doznalo o iPhoneu 12 do sada, glasilo bi to otprilike ovako: iPhone 12 trebao bi biti predstavljen u rujnu, ali će isporuke malo kasniti, dolazit će u četiri inačice, najjeftinija od njih koštat će 649 dolara, no u kutiji neće biti isporučene slušalice. Kako sada stvari stoje, u toj kutiji nalazit će se samo iPhone 12 (Pro/Max) te Lightning kabel za punjenje – ne i uobičajeni pretvarač napona.

Ova posljednja informacija prvo je u javnost prije nekoliko dana došla posredstvom analitičara banke Barclays, a potom ju je ovoga vikenda potvrdio i renomirani analitičar svega vezanog uz Apple, Ming-Chi Kuo. Apple će, dakle, uz seriju iPhonea 12 u kutiju pakirati tek kabel, a oni koji žele i novi punjač morat će izdvojiti još koji dolar, euro ili kunu za sasvim novu "kockicu" snage 20 W koja će se prodavati zasebno.

Nadoplata za punjač i slušalice

Slična je ovo politika kakvu planiraju uvesti i za slušalice. Kao niti punjača, njih neće biti u kutiji s novim iPhoneima pa će kupcima preostati jedna od dvije opcije: koristiti neke starije slušalice koje već imaju od ranije, ili pak kupiti nove EarPodse ili AirPodse.

Istodobno, Apple će iz proizvodnje povući postojeće punjače snage 5 i 18 W koje je uz uređaje isporučivao do sada, dok će novi 20-vatni adapter imati USB-C utor i podržavat će brzo punjenje.

Appleovo izbacivanje punjača iz kutije moglo bi imati veze i s ekološkim aspektom, ali i obvezom koju im planira nametnuti Europska unija o poštivanju pravila jedinstvenog punjača. Bude li zaista onako kako je to Kuo sada predvidio, Apple će se (možda) moći "izvući" od toga. Prema EU bi, naime, mogli zauzeti stav da za njihove uređaje treba imati univerzalni USB-C strujni adapter, a da sve ostalo korisnik dobiva u paketu, te da se kupovinom novog iPhonea ne stvara dodatni elektronički otpad u vidu punjača.