Zašto Amerikanci masovno dobivaju ‘misteriozne’ sjemenke iz Kine koje nisu naručili?

Nakon što su brojni Amerikanci poštom iz Kine dobili tajnovite pakete s nepoznatim sjemenkama, čini se da je misterij razriješen

Sandro Vrbanus utorak, 4. kolovoza 2020. u 14:20

Svi vjerojatno dobro znate proceduru: naručite nešto iz Kine, pričekate koji tjedan, poštar vam ostavi paket u sandučiću (ili obavijest o istome), paket otvorite, i u njemu gotovo uvijek nađete ono što ste naručili. No, što kada vam stigne paket koji niste naručili, a on sadržava nešto o čemu ne znate ništa, primjerice neidentificirane biljne sjemenke? Upravo ova situacija dogodila se proteklih dana brojim Amerikancima u svih 50 saveznih država.

Njima je na kućnu adresu stigao paket sjemenki iz Kine o kojem nisu znali ništa. Da bi ih još više zbunili, paketi su bili označeni kao da sadrže nakit. Zbunjeni primatelji paketa prijavili su slučajeve lokalnim vlastima i saveznom Ministarstvu poljoprivrede, a iz ove je institucije izdana i preporuka – dobijete li sjemenke koje niste naručili, nemojte ih nipošto pokušati posijati i uzgojiti nešto iz njih.

Slični slučajevi pristizanja nenaručenih paketa iz Kine prijavljeni su i u Kanadi te Ujedinjenom Kraljevstvu.

 

**UPDATE** 7/28/2020 Any questions regarding receiving unsolicited seeds, or if you’ve received seeds and have already...

Posted by Whitehouse Police Department on Saturday, July 25, 2020

Misterij začinskog sjemena

No, što su te sjemenke, tko ih šalje i zašto? Ovaj misterij brinuo je Amerikance neko vrijeme, dok nije pokrenuta istraga i dok se nije, barem djelomično, otkrilo o čemu se radi. Kao prvo, analiza je pokazala da je riječ o inače bezopasnim sjemenkama raznih biljaka i začina.

Spominju se, među ostalim, sjemenke gorušice, mente, kadulje, ružmarina, lavande, hibiskusa i sličnih začinskih biljaka. Ali budući da je riječ o nelicenciranom i nekontroliranom uvozu s drugog kontinenta nije ih poželjno uzgajati jer sa sobom mogu nositi razne patogene i ugroziti slične domaće kulture.

Mnogi su se pitali - zašto su paketi uopće poslani? Za sada je najuvjerljivija teorija istražitelja kako je riječ o prevari širokih razmjera, u kojoj se u prvom koraku jeftini paketi šalju velikom broju "kupaca". Kasnije pošiljatelj podatke o primateljima iskorištava kako bi u njihovo ime postavljao lažne pozitivne recenzije na platformama za trgovanje, i tako si podizao kredibilitet. Za povećanje rejtinga prodavača dobro posluži i velik broj “prodanih” pošiljaka, pa su domišljati prevaranti iz Kine to očito pokušali iskoristiti – i u konačnici prilično zbunili brojne primatelje takvih paketa.