Fortnite izbačen s App Storea i Google Playa, pokrenute tužbe

Epic Games je u svoju megapopularnu mobilnu igru ugradio sustav plaćanja dodatnih sadržaja koji zaobilazi Apple i Google, što se ovim kompanijama nije svidjelo

Sandro Vrbanus petak, 14. kolovoza 2020. u 12:18

Ovoga je tjedna kulminirao spor Applea i Googlea s izdavačima mobilnih igara. Naime, prilikom svake kupnje kakve mobilne aplikacije ili dodatnih sadržaja unutar iste, ove kompanije izdavačima naplaćuju proviziju od nemalih 30%, što mnogima nije po volji. Kao najistaknutiji protivnik ove prakse sada je iskočio Epic Games, vlasnik popularnog Fortnitea.

Oni su objavili kako će svojim igračima omogućiti trajni popust od 20% na in-app kupovine. No, igrači koji Fortnite igraju na mobilnim uređajima do popusta bi mogli samo ako usluge plate izravno njima, umjesto putem App Storea ili Google Playa. Ovakva praksa, pak, krši pravila navedenih dviju trgovina mobilnih aplikacija, pa je Fortnite po kratkom postupku – izbačen s obje.

Sve je bilo planirano

Odmah potom Epic Games je pokrenuo tužbe protiv Applea i Googlea, navodeći da ove kompanije iskorištavaju svoj monopolistički položaj i iskorištavaju developere, ne dajući im slobodu izbora kad je riječ o načinima plaćanja. Da je bila riječ o smišljenoj strategiji, pokazuje i činjenica daj je Epic gotovo istodobno s izbacivanjem s App Storea u javnost pustio i "promotivni spot", parodiju na legendarnu Appleovu reklamu za prvi Mac, u kojoj se obrušava na Apple.

Drugim riječima, namjerno su izazvali izbacivanje s App Storea kako bi ukazali na (po njima) nepoštene prakse Applea i Googlea, a u ladici su već imali spremne tužbe i marketinšku kampanju.

U svojoj argumentaciji Epic Games navodi kako Apple i Google ne tretiraju sve vlasnike aplikacija jednako. Neki, primjerice Amazon, Grubhub, McDonald's i slični, smiju primati uplate i mimo službenih trgovina aplikacija, dok njima i vlasnicima drugih mobilnih igara to nije dopušteno.

Apple i Google brane se stavom da svima omogućavaju jednake uvjete, te da developerima daju brojne alate od kojih ovi imaju ogromne koristi, kao i pristup velikom broju korisnika. Epic Games prvi je izdavač koji se usudio ovako suprotstaviti tehnološkim divovima, a to si može priuštiti jer ne ovisi primarno o njima. Osim preko mobitela, Fortnite se igra i na računalima i konzolama, pa Epic neće propasti ako im igra neko vrijeme ne bude dostupna za preuzimanje na Android i iOS uređaje.