PayPal uvodi podršku za kriptovalute

Sustav za digitalna plaćanja PayPal najavio je lansiranje usluge kojom će njihovi korisnici moći kupovati i prodavati kriptovalute, a od sljedeće godine njima i plaćati na podržanim prodajnim mjestima

Sandro Vrbanus četvrtak, 22. listopada 2020. u 14:15

Američki PayPal, poznat prije svega kao sustav za plaćanje na web stranicama poput eBaya, najavio je jučer uvođenje nove usluge kojom će olakšati kupovinu i prodaju kriptovaluta. Njihova platforma će, naime, početi kao podržane valute uključivati bitcoin, ethereun, bitcoin cash i litecoin. Ove kriptovalute će korisnici moći kupovati, držati i prodavati unutar PayPalovog digitalnog novčanika i unutar njihove mobilne aplikacije.

Usluga će biti aktivirana u narednim tjednima, ali samo za korisnike iz SAD-a, dok bi međunarodno širenje njezine dostupnosti trebalo početi u prvoj polovici sljedeće godine. Za 2021. godinu najavljena i je dodatna mogućnost – svih više od 26 milijuna trgovaca u svijetu koji primaju PayPal kao način plaćanja trebalo bi već početkom sljedeće godine imati koristi od podrške za kriptovalute.

Naime, PayPal je najavio da će svi koji primaju njihova digitalna plaćanja moći početi primati uplate svojih kupaca i u nekoj od podržanih kriptovaluta.

Cijena bitcoina odmah porasla

Ovaj je potez ohrabrio ulagače i ostale sudionike tržišta kriptovaluta, pa je cijena najveće kriptovalute na svijetu, bitcoina, porasla za oko 13%, s početnih 11.300 na preko 12.800 američkih dolara. Na krilima tog porasta u "zeleno" su također dospjele i cijene ethera, bitcoin casha i litecoina.

Poznate su i cijene provizija za transakcije koje će PayPal naplaćivati korisnicima. Do 100 dolara vrijednosti transakcije naknada će biti 2,3%, do 200 dolara 2%, od 200$ do 1.000$ naknada je 1,8%, a na sve iznose preko toga iznosi 1,5%. No, kako bi popularizirao svoju novu uslugu, PayPal je najavio da će korisnicima (ponavljamo, samo s područja SAD-a) do kraja ove godine omogućiti trgovanje kriptovalutama bez naknade.