Hrvati i dalje vole piratski sadržaj, najmanje u EU plaćaju legalni streaming

Istraživanje percepcije Europljana o intelektualnom vlasništvu pokazalo je da je piratstvo u padu, ali i da su Hrvati na začelju liste nacija u kojima korisnici plaćaju neku od legalnih digitalnih usluga

Sandro Vrbanus petak, 27. studenog 2020. u 06:00

Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavio je rezultate svoje studije percepcija Europljana o intelektualnom vlasništvu i autorskim pravima. Ovo je njihovo treće istraživanje na istu temu, pa se u njemu podaci često uspoređuju s protekla dva, obavljena 2013. i 2017. godine. Istraživanje je provedeno putem intervjua, a stručnjaci EUIPO-a su za njegove potrebe razgovarali s 25.636 ispitanika iz EU, starijih od 15 godina, među kojima je bilo i tisuću ispitanika iz Hrvatske.

Istraživanje, čiji rezultati su dostupni na ovom linku, bavilo se primarno kupovinom krivotvorenih predmeta te online piratstvom. U obje ove aktivnosti zabilježen je pad – sa 7% na 5% pao je broj onih koji su namjerno kupovali krivotvorene predmete, dok je broj građana koji namjerno piratiziraju sadržaje zaštićene autorskim pravima pao sa 10% na 8%. Piratstvo je najpopularnije među mlađim stanovništvom, koje je najintenzivnije koristi Internetom.

Iako pada opravdavanje piratstva, mnogima je ono i dalje prihvatljivo kada legalno sadržaj nije dostupan
Iako pada opravdavanje piratstva, mnogima je ono i dalje prihvatljivo kada legalno sadržaj nije dostupan

Ovogodišnje istraživanje pokazalo je i kako su korisnici sada spremniji plaćati legalne streaming i druge usluge, pogotovo ako su one dostupne po razumnim cijenama.

Sve više Europljana rado će platiti kvalitetnu uslugu
Sve više Europljana rado će platiti kvalitetnu uslugu

Hrvatima piratstvo prihvatljivije nego većini

U dijelu istraživanja gdje su rezultati razvrstani po državama članicama EU, pronašli smo i podatke za Hrvatsku. Naši kupci raznih proizvoda online u skladu su s prosjekom EU, pa njih 5% izjavilo da su svjesno kupili krivotvorenu robu (za razliku od 9% prije tri godine). Kao razlog ovog pada ističe se sve veća dostupnost cjenovno prihvatljivih originalnih proizvoda, što je potvrdilo 69% ispitanika u Hrvatskoj.

Kad je riječ o digitalnom piratstvu, 40% Hrvata smatra da je ono prihvatljivo kada ne postoji legalna alternativa, a isto tako 40% je izjavilo da je piratiziranje raznih sadržaja prihvatljivo ako se čini za osobne potrebe. Prosjek EU za ova dva pokazatelja za 28%, odnosno 27%. Iako češće smatraju da je piratstvo prihvatljivo, Hrvati su u pristupanju takvom sadržaju u skladu s prosjekom EU, pa ih to čini oko 8% (prije tri godine bilo je to 12%).

Na začelju smo po plaćanju legalnih digitalnih usluga

Prema ovom istraživanju 42% Europljana plaća za neki oblik digitalnih online usluga. Pogledamo li podatke po državama, najčešće to čine stanovnici nordijskih zemalja, Finske, Švedske i Danske, dok su stanovnici Hrvatske po plaćanju legalnih usluga na samom začelju EU. Neku od digitalnih pretplata plaća tek 24% Hrvata (prije tri godine to je činilo njih tek 14%).