Europol i Eurojust ponovno udarili na IPTV pirate

U dvjema odvojenim akcijama Europola i Eurojusta, uz pomoć policija, sudova i istražitelja iz više od deset europskih zemalja, razbijene su dvije velike mreže koje su nudile ilegalni IPTV streaming

Sandro Vrbanus petak, 13. studenog 2020. u 12:54

Ovoga tjedna pale su još dvije velike ilegalne IPTV mreže u Europi, objavili su iz Eurojusta i Europola, a digitalni pirati koji su ih vodili su uhićeni.

Europska agencija za suradnju u borbi protiv kriminala objavila je kako je provela istragu na temelju zahtjeva talijanskih vlasti kojoj je bio cilj prekinuti distribuciju televizijskog sadržaja bez dozvole na području Italije. U suradnji s istražiteljima, sudovima i policijama iz deset europskih zemalja (osim Italije spominju se Bugarska, Francuska, Njemačka, Litva, Malta, Rumunjska, Slovenija, Švedska i Nizozemska), isključeno je preko 5.500 računalnih servera koji su služili za ilegalni IPTV streaming bez pribavljanja adekvatnih prava za emitiranje.

Osim zapljene računalne opreme i blokiranja pristupa ovoj ilegalnoj mreži u Italiji, ova je akcija rezultirala i uhićenjem jedne osobe, navodno vođe piratskih operacija. Njemu su zaplijenjeni i luksuzni automobili, a procjenjuje se da je od prodaje IPTV usluga zaradio 10,7 milijuna eura. Istraga je trajala od rujna, a kulminirala je ove srijede, 11. studenoga, koordiniranom akcijom policije u svih deset zemalja.

Prodali 20.000 ilegalnih playera

Europol je gotovo istodobno, uz sudjelovanje policija Francuske, Njemačke, Monaka, Nizozemske i Švicarske, razbio drugu kriminalnu organizaciju koja se "profesionalno" bavila kršenjem autorskih prava putem IPTV usluga. Središte akcije bilo je u Švicarskoj gdje su zaplijenjeni serveri, domena na kojoj su se usluge nudile, a tri osumnjičenika su i uhićena.

Njih se tereti da su putem jedne švicarske kompanije prodavali set top boxove, odnosno malene kućne multimedijske uređaje koji su kupcima omogućavali pristup do 82 tisuće filmova i serija, dakako, ne putem službenih kanala već kroz piratski streaming.

Švicarci su navodno bili prodali oko 20 tisuća ovakvih uređaja i od toga ostvarili prihode od 1,9 milijuna eura. Osim prodaje uređaja, što predstavlja kazneno djelo kršenja autorskih prava, ista ekipa držala je i potpomagala održavanje servera na kojima se nalazio piratizirani sadržaj. Akciju su pokrenuli na temelju prijave švicarskih i američkih TV kuća i filmskih studija koji su se požalili na ilegalnu distribuciju sadržaja čiji su nositelji autorskih prava.