Nestao monolit iz Utaha

Nekoliko dana nakon što je javnost doznala za misteriozni monolit, Ured za upravljanje zemljom dojavio je kako je ovaj neobični predmet netragom nestao

Sandro Vrbanus nedjelja, 29. studenog 2020. u 13:45

Kako je došao, tako je i otišao – monolit iz Utaha je, čini se, nestao bez traga. Kada je u javnost dospjela vijest o pronalasku misterioznog monolita, o čemu smo i mi pisali ovdje, brojni su korisnici Interneta pohitali potražiti ga na servisu Google Maps, ali su i brojni avanturisti krenuli u pravu potragu za njim – unatoč upozorenjima lokalnih vlasti da takav pothvat može biti opasan.

Monolit je, doznalo se naknadno, vjerojatno bio postavljen nekad između kolovoza 2015. i listopada 2016. godine. Zanimljivo, neki su to povezali i sa snimanjem serije Westworld koje se odigravalo na tom području otprilike u to vrijeme, no poveznica nikada nije službeno potvrđena. Isto tako smatralo se da bi mogla biti riječ o umjetničkom djelu Johna McCrackena, poznatog po sličnim skulpturama, ali to je demantirano.

 

Here is our official statement on the rumors surrounding the "#Monolith:" We have received credible reports that the...

Posted by Bureau of Land Management - Utah on Saturday, November 28, 2020

Misterij na misterij

I potom dolazimo do raspleta – oko četiri metra visoka sjajna aluminijska trostrana prizma ukopana u stijene negdje usred kamenjara Utaha, nestala je nekada u noći s petka na subotu. O tome se službeno oglasio Ured za upravljanje zemljom u Utahu. Kažu kako je ilegalno postavljena skulptura uklonjena, ali da to nisu učinili oni.

Nakon, dakle, tajanstvenog postavljanja neobične skulpture, i potom njezinog slučajnog otkrića, ista je pod okriljem noći samo nestala. Možda ju je netko poželio imati kod kuće kao suvenir, ili se pak onaj tko je monolit postavio sjetio da ga je zaboravio u Utahu – tajanstvena priča dobila je novi moment. Spomenuti državni Ured kaže da neće istraživati nestanak, već da je to posao ureda lokalnog šerifa.

Sve što nam je na kraju ostalo su brojne snimke na društvenim mrežama onih koji su u proteklih par dana uspjeli doći do ove udaljene lokacije kako bi posjetili neobičnu pojavu.