Olakšano zapošljavanje ICT stručnjaka iz trećih zemalja u Hrvatskoj

Svi oni koji žele zaposliti developere, sistemske inženjere ili UX/UI dizajnere iz zemalja izvan Europske unije moći će to učiniti bez poštivanja nametnutih kvota ili obavljanja testa tržišta

Sandro Vrbanus srijeda, 13. siječnja 2021. u 13:09

S početkom godine na snagu je stupio novi Zakon o strancima koji, među ostalim, regulira pitanje poslovanja digitalnih nomada u Hrvatskoj, o čemu smo već izvještavali. Osim tog pitanja, bitnog za ICT stručnjake i freelancere iz cijeloga svijeta, ovaj Zakon regulirao je i pitanje radnih dozvola te kvota za strance koji dolaze izvan područja EU.

Odredbe novog Zakona o strancima kažu kako Vlada Republike Hrvatske više neće utvrđivati godišnju kvotu dozvola za zapošljavanje državljana trećih zemalja u Republici Hrvatskoj, već se poslodavci moraju za pronalaženje radne snage prvo obratiti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, koji će provoditi test tržišta rada (pronalazak radne snage na domaćem tržištu rada).

Developeri, sistemci i UX dizajneri su dobrodošli

No, niti taj test tržišta rada neće se morati provoditi za sva zanimanja, odnosno taj će korak biti preskočen kada se radi o zapošljavanju u deficitarnim zanimanjima. Popis takvih zanimanja ažurirat će Hrvatski zavod za zapošljavanje.

U prvoj inačici "Liste zanimanja za koja poslodavac nije dužan zatražiti provedbu testa tržišta rada", objavljenoj 8. siječnja, nalazi se 40-ak zanimanja, među kojima su eksplicitno navedena i zanimanja programera, dizajnera korisničkog sučelja te sistemskog administratora.

U prijevodu na "ICT jezik", kompanije koje žele zaposliti developere, sistemske inženjere ili UX/UI dizajnere s područja koje nije dio Europske unije, od sada će morati podnositi samo zahtjeve za izdavanjem dozvole za boravak i rad. Ovakav zahtjev podnose državljanin treće zemlje ili poslodavac, neposredno ili (zamislite!) e-mailom u nadležnoj policijskoj upravi.

 

Hrvatskim tvrtkama od jučer nije potrebna posebna kvota ili test tržišta rada da bi zaposlili developere, sistemske...

Posted by Hrvoje Balen on Tuesday, January 12, 2021