Hrvatska među prvima u svijetu regulira pitanje digitalnih nomada

Od početka sljedeće godine u Hrvatskoj će moći poslovati tzv. digitalni nomadi, osobe koje ovdje žive i rade za nekoga u inozemstvu, a imat će i povlašten porezni tretman

Sandro Vrbanus srijeda, 23. prosinca 2020. u 14:00

Hrvatski sabor krajem prošlog je mjeseca donio izmjene dvaju zakona, Zakona o strancima i Zakona o porezu na dohodak, kojima će se ubuduće regulirati pitanje tzv. digitalnih nomada u Republici Hrvatskoj. Time će Hrvatska postati jedna od prvih zemalja u svijetu koje su odlučile "legalizirati" ovaj sve popularniji oblik života i rada ljudi koji posao obavljaju preko Interneta, od kuće, a svejedno im je u kojoj se državi fizički nalaze.

Ovi zakoni izmijenjeni su na inicijativu nizozemskog poduzetnika Jana de Jonga, koji već više od deset godina živi i radi u Splitu. On se u srpnju sastao s premijerom i izložio mu problematiku vezanu za digitalne nomade, a Vlada Republike Hrvatske vrlo je brzo reagirala i u novom paketu porezne reforme izmijenila potrebne zakone.

Vize za digitalne nomade od sljedeće godine

Kako bi digitalnim nomadima olakšala izbor zemlje za život, Hrvatska će im ponuditi legalan status digitalnog nomada, uz vizu za privremeni boravak u trajanju do godine dana, kao i povlašten porezni tretman. Novi Zakon o strancima digitalnog nomada definira kao "državljanina treće zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku ili vlastitu tvrtku koja nije registrirana u Republici Hrvatskoj i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području Republike Hrvatske."

Jan de Jong
Jan de Jong

Dodatno, Ministarstvo financija već je propisalo da se zarada digitalnih nomada neće oporezivati u Hrvatskoj. Ovakav način reguliranja njihovog boravka u Hrvatskoj pretpostavlja da će, dok žive u našoj zemlji, digitalni nomadi svoju zaradu trošiti ovdje, te tako pozitivno utjecati na domaće gospodarstvo.

Slijede još izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju, kako bi se uključilo i ovu skupinu građana, te propisivanje procedure za prijavljivanje privremenog boravka u svojstvu digitalnog nomada u Hrvatskoj. Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica trebale bi pokrenuti i PR kampanju kojom će promovirati Hrvatsku kao idealnu destinaciju koja prima digitalne nomade – također na inicijativu de Jonga. Novi paket zakona koji će omogućiti digitalnim nomadima privremeni boravak u Hrvatskoj u trajanju do godine dana stupa na snagu prvog dana 2021. godine.

Jan de Jong bit će keynote speaker na Bug Future Showu 2021, koji će se održati 4. veljače 2021. godine.