Iznenađenje u Windowsima 95: nakon 25 godina otkriven easter egg

U aplikaciji za upravljanje elektroničkom poštom Windows Mail u četvrt stoljeća starim Windowsima 95, netko je tek sada otkrio easter egg koji su tamo postavili njezini programeri i potpisali svoj rad

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 29. ožujka 2021. u 06:00

Easter eggs, u prijevodu "uskršnja jaja", komadići su programskoga koda koje programeri ponekad ostavljaju u svojim radovima kako bi se zabavili, ili kako bi zabavili one koji će njihovu "spačku" otkriti. Većinom se ovakva iznenađenja u programima otkriju vrlo brzo, pa je stoga vrlo neobično da je netko tek sada otkrio easter egg u odavno umirovljenim Windowsima 95. Ne samo da je ova podvala programera otkrivena više od četvrt stoljeća nakon što je nastao, nego je otkriven i dobrih dvadesetak godina nakon što je ovaj operacijski sustav uvelike zamijenjen novijima.

O čemu se zapravo radi? Programer koji se na Twitteru predstavlja kao Albacore otkrio je u aplikaciji za upravljanje elektroničkom poštom Windows Mail unutar Windowsa 95, do sada neotkriveni detalj – mjesto na kojem su se autori ovog rješenja potpisali.

Za otvoriti tajanstveni dio Windows Maila potrebno je u izborniku odabrati Help/About, odabrati prvu od ponuđenih datoteka (comctl32.dll) i na tipkovnici otipkati MORTIMER. Nakon toga otvorit će se novi prozor u kojem će se, kao na odjavnoj špici filma, ispisati imena svih programera koji su radili na ovoj davnoj verziji Microsoftovoga mail klijenta.

Budući da vrlo vjerojatno nemate pri ruci funkcionalno računalo s Windowsima 95, u nastavku donosimo video na kojem se vidi kako izgleda ovaj prastari i tek sada otkriveni easter egg u praksi. Prigodno, Albacore ga je otkrio tek desetak dana prije Uskrsa.