Facebook produžio izgon Trumpa, a on pokrenuo vlastiti "Twitter"

Bivši američki predsjednik je istekom mandata otišao s dužnosti, a malo prije toga je blokiran na glavnim društvenim mrežama, I dok se neke od njih predomišljaju da li mu ukuniti blokadu, on to ne promatra pasivno! Pokrenuo je neku verziju osobnog Twittera

Sandro Vrbanus četvrtak, 6. svibnja 2021. u 13:18

Donald Trump već više od tri mjeseca nije američki predsjednik, pa se svijet pomalo odvikava od njegovih izljeva bijesa, vrijeđanja, prijetnji nuklearnim ratom i općenito "trolanja" s visoke pozicije – karakteristika koje su u velikoj mjeri obilježile njegov dugogodišnji tviteraški staž. Osim s Twittera, Trump je početkom godine bio prognan i s Facebookovih platformi, a oni su ovoga tjedna imali sastanak o tome kako će se dalje odnositi prema bivšem predsjedniku.

Radna skupina koju je Facebook sastavio odlučila je da se blokada Trumpa može i dalje nastaviti, ali da ne bi trebala biti trajne prirode, već da se o njoj treba raspraviti kroz šest mjeseci. Vodstvu kompanije savjetovali su da revidira odluku o izgonu kao i za sve druge korisnike, te da se prema Trumpu odnosi pravično. Drugim riječima, žele da mu "kazna" bude proporcionalna "zločinu". Poručili su i da je inicijalno agresivno izbacivanje Trumpa s Facebooka u siječnju bilo mimo standarda, odnosno da se nadležni nisu vodili pravilima koja vrijede za sve ostale korisnike. Ništa, dakle, tzv. Nadzorni odbor nije zaključio što već nismo znali.

Pokrenuo vlastitu platformu

Donald Trump, s druge strane, ne miruje niti se misli oprostiti od javnog iskazivanja mišljenja. Nakon nekoliko mjeseci nagađanja o tome da će pokrenuti vlastitu društvenu mrežu (ili se priključiti Parleru), Trump je pokrenuo – blog. Na vlastitoj je domeni otvorio sekciju "Desk" na kojoj se može izražavati otprilike kao na Twitteru, s time da je jedini korisnik on sam.

Trumpov osobni Twitter
Trumpov osobni Twitter

Svoja obraćanja javnosti bivši predsjednik SAD-a i dalje piše istim stilom, ona se na "Desku" objavljuju kao na Twitterovoj vremenskoj crti, a posjetitelji ih mogu lajkati ili pak – podijeliti na Twitteru ili Facebooku. Naravno, tu su i opcije doniranja novca za Trumpove političke aktivnosti te mogućnost pretplate na newsletter ili kupovine raznih promotivnih artikala s njegovim sloganima.