Bugovi bivši i sadašnji suradnici predavači su na .debugu, evo što pripremaju

Naravno da najveća developerska konferencija u Hrvatskoj ne može proći bez Bugovih suradnika, što sadašnjih što bivših, koji su vrhunski stručnjaci u svojim područjima…

debug.hr utorak, 8. lipnja 2021. u 06:00

Na developerskoj konferenciji .debug, koja se u organizaciji Buga održava 10. i 11. lipnja, nastupit će i nekolicina bivših i sadašnjih Bugovih suradnika i autora. U nastavku donosimo najave predavanja koja su pripremili za ovo izdanje .debuga.

Vladimir Končar

Kako započeti kad sve stane?

Preuzimanje nove uloge je uvijek izazov. Upustiti se u taj proces u novom okruženju potpuno remote, u trenutku kada cijela industrija turizma i putovanja preko noći prestane postojati, kada se cijeli svijet zaustavi, činilo se nemoguće…

Predavanjem će nas Vladimir provesti na putovanje kroz nemoguće okolnosti i pokazati kako pronaći motivaciju za preuzimanje nove dizajn leadership uloge. Kako se prilagoditi novim uvjetima rada, na koji način definirati dizajn strategiju i provesti reorganizaciju kako bi transformirali tech driven kulturu u customer driven način rada te kako bi proizvod bio spreman za povratak potražnje na tržištu i go-to-market strategiju.

Termin: 11. lipnja u 12:05, track #techtrends

Domagoj Pavlešić

Dnevnik jednog web portala

Danas je mnogima pri spomenu na bilo kakvu web-stranicu prva ideja uzeti WordPress i custom temu za 49 dolara, no ne idu svi tim putem. Ponekad su zahtjevi drugačiji, ideje specifičnije, a vrijeme autora dragocjenije pa se ide na drugačija rješenja. Iako je to sve rjeđe slučaj, ponekad i potpuna custom rješenja imaju smisla. A ako neki takav, kao što je portal bug.hr, održavate desetljećima - onda su i priče puno bolje.

Bez brige, nećete biti gnjavljeni demonstracijom sustava i neutemeljenim pričama kako ne može bolje, no čut ćete ponešto o arhitekturi rješenja te tehničkim izazovima poput borbe s performansama, seljenju u oblak, integracije s drugim sustavima, borbi sa spamerima, suživotu prastarog i novog kôda...

Termin: 10. lipnja u 14:30, track #devslife

Oleg Maštruko

Intervju s indijskim veleposlanikom u Hrvatskoj, Nj. E. Raj Kumar Srivastavom

Glavni urednik Mreže razgovarat će s veleposlanikom zemlje koja je u tech svijetu simbol za štošta, a svakako i za pravi developerski powerhouse. Zemlja prema kojoj je Hrvatska minijaturna, ali itekako atraktivna Indijcima iz tech svijeta, kao što je i Indija našim najjačim tvrtkama atraktivna kao tržište. Što možemo naučiti od Indije? Hoće li hrvatske tvrtke rupe u kadru popunjavati Indijcima? Hoće li otvoriti kampuse u Indiji, kao što je Infobip već napravio?

Termin: 11. lipnja u 16:50, track #devslife

Tomislav Tipurić

Troboj na oblačnom vrhu – AWS, Azure i GCP

Današnjim svijetom u oblaku vladaju tri velika dobavljača – Amazon, Google i Microsoft. Došavši na tržište u različitim trenucima i s različitim idejama što jest i što bi trebao biti oblak, stvorili su svoje inovativne platforme, u nekim stvarima slične, a u drugim sasvim različite.

Glavni cilj ove sesije je analizirati i usporediti ponudu Amazon Web Servicesa, Google Cloud Platforme i Microsoft Azurea iz developerske perspektive, s naglaskom na PaaS (eng. Platform-as-a-Service) usluge, podršku za kontejnere, orkestraciju te DevOps, pohranu podataka u relacijskom i nerelacijskom smislu te sve popularniji serverless computing.

Razmišljate koji biste računalni oblak odabrali za svoje aplikacije? Koristite već neki od njih i želite vidjeti što drugi nude? Ovo je pravo predavanje za vas.

Termin: 11. lipnja u 12:05, track #devslife

Ivan Voras

Forkanje blockchaina for fun and profit

Bitcoin je open source, a to znači da svatko može imati svoju verziju. Ivan Voras prvi put ikada priča o tome što je radio 2015. u vrijeme altcoin booma, te kako onda, a kako danas napraviti svoj blockchain i kriptovalutu.

Prvi dio predavanja biti će posvećen opisu što je u tehničkom smislu blockchain, zašto je koncept nastao i koje su dobre i loše osobine blockchainova u praksi. Na primjeru Bitcoina će biti pokazano kako u praksi funkcionira princip "implementacija je specifikacija" a na Ethereumu kako funkcionira projekt koji polaže pažnju u specifikacije koje omogućuju više nezavisnih implementacija. Na ovim primjerima će biti objašnjeno kako napraviti svoj blockchain, te zašto, kada i kako treba odnosno ne treba poistovjećivati blockchain i kriptovalute.

Na kraju, biti će opisan način rada "pametnih ugovora", kao nadogradnja na koncept blockchaina, te što se s njima može ili ne može.

Termin: 11. lipnja u 14:30, track #devslife

Bojan Ždrnja

Not great, not terrible – sigurnost hrvatskih aplikacija

Tim za penetracijske testove INFIGO IS u zadnje je tri godine testirao preko 600 aplikacija razvijenih od strane hrvatskih, ali i regionalnih tvrtki.

U prezentaciji će Bojan proći kroz neke najčešće sigurnosne ranjivosti koje su našli u stotinama testova, ali će uz tehničke, obratiti pažnju i na logičke ranjivosti, koje vrlo često nalaze, a koje je jako teško uočiti u tisućama linija vlastitog koda. Posebnu će pažnju posvetiti web i mobilnim aplikacijama, jer to je ono što svi mi svakodnevno koristimo i bez čega više ne možemo zamisliti život.

Termin: 10. lipnja u 12:05, track #devslife

Ulaznice za online praćenje .debuga i dalje su u prodaji, potražite ih na www.debug.hr.

Ako ste dovoljno brzi, još imate vremena biti jedan od prvih 200 kupaca online-only ulaznice koji će dobiti i čuveni .debugov ruksak pun raznih gudija naših partnera!