Sprema li to Microsoft Windowse 11?

Na prošlotjednoj konferenciji Build šturo je najavljena nova verzija Windowsa, potom je osvanuo i datum predstavljanja, a sada neki čitaju "skrivene tragove" kako bi zaključili što se u Microsoftu kuha

Sandro Vrbanus petak, 4. lipnja 2021. u 16:20

Prošloga tjedna Microsoft je održao svoju developersku konferenciju Build 2021 u online obliku. Na njoj je, među ostalim, prvi čovjek kompanije Satya Nadella najavio kako će "vrlo brzo" biti predstavljena "nova generacija Windowsa", no nije pojasnio nikakve detalje. Nakon toga uslijedila je prva službena objava – na stranicama Microsofta za 24. lipnja najavljen je online događaj na kojem bi trebalo biti otkriveno "što je sljedeće" kad je riječ o Windowsima.

Šuška se, šuška…

Taj događaj sa zanimanjem će pratiti cijeli svijet, pa je logično da su mnogi odmah pohrlili tražiti "skrivene tragove" o tome što se, možda, u Microsoftu kuha. Možda i prerevno su prionuli na taj posao, a sve je rezultiralo glasinom iz naslova – možda, eventualno, ne baš sigurno, ali moguće… nova verzija nosit će naziv Windows 11.

Odakle ta informacija? Kao prvo, online predstavljanje novih Windowsa zakazano je za 11 sati po lokalnom, istočnoameričkom, vremenu. Osim toga, kompanija je na društvenim mrežama podijelila najavu tog događaja s animiranim prikazom prozora kroz koji sija sunce. Na tom prikazu vidimo klasični logotip Windowsa, s prozorom podijeljenim na četiri okna. No, sjena koju svjetlost proizvodi na podu ove imaginarne sobe ne uključuje horizontalne "štokove", već stvara samo dvije linije. Dvije paralelne linije, očito je, podsjećaju na dvije jedinice, odnosno na broj 11. Ili ne? Doznat ćemo za tri tjedna.

Ono što znamo, jest da će sljedeće nadogradnja Windowsa 10 biti ona kodnog imena Sun Valley, a trebala bi u javnu distribuciju biti puštena u listopadu ove godine (kao verzija 21H2). Ona će donijeti nove ikone, novi Start izbornik te mogući redizajn brojnih drugih elemenata korisničkog sučelja. Hoće li to značiti i novo ime Windowsa i neku veću promjenu "ispod haube", za sada nije poznato.

Zanimljivo, odluči li Microsoft zaista lansirati Windowse 11, bit će to odmak od njihovog obećanja danoga prilikom predstavljanja "desetke". Tada je, naime, najavljivano kako će Windowsi 10 biti "posljednji Windowsi", odnosno da će ubuduće isti OS dobivati samo redovite nadogradnje. Je li nakon nekoliko manjih i gotovo neprimjetnih polugodišnjih ažuriranja došao red i na veliko dizajnersko osvježenje? Odgovor ćemo dobiti 24. lipnja.