Otkriveno kako izgleda redizajnirani izbornik Start u Windowsima 10

Microsoft je objavio kako će izgledati osvježeni izbornik Start u novoj insiderskoj inačici Windowsa, te najavio još ponešto manjih nadogradnji koje traže svoje put prema krajnjem korisniku

Sandro Vrbanus četvrtak, 2. srpnja 2020. u 13:27

Microsoft je na svojem službenom blogu najavio kako će vjerojatno izgledati Windowsi 10 za sve korisnike u bližoj budućnosti, i to tako što je novi izgled dao prvo na testiranje Windows insiderima. U novoj inačici, Windows 10 Insider Preview Build 20161, glavna će promjena biti primijenjena na izbornik Start, kao što se ranije najavljivalo.

Iz njega neće, kao što se ponegdje špekuliralo, nestati "pločice" (Tiles), već će iste biti pomalo redizajnirane da se uklope u postojeće sučelje, bez obzira odlučio se korisnik za obični ili tamni način rada. Tako će pločice u glavnom izborniku novih Windowsa imati jednoobrazni izgled, s podlogom koja će pratiti odabranu temu uz poluproziran izgled – nasuprot do sada neprozirnim i raznobojnim pločicama.

Ikone Microsoftovih aplikacija na ovom će se prostoru također malo bolje uklopiti u cijelu temu jer će pratiti dizajnerski potpis koji nose smjernice Fluent Designa.

Lakša personalizacija

Osim što će se prilagođavati tamnom načinu rada, izbornik Start bit će moguće bojom prilagoditi vlastitim željama. U izborniku Settings > Personalization > Color nalazit će se opcija za dodavanje obojanog "akcenta" izborniku Start, taskbaru i akcijom centru, tj. glavnim elementima korisničkog sučelja na radnoj površini. Tamo će biti moguće odabrati u kojem tonu će se poluprozirni elementi prikazivati, kako bi se bolje uklopili u, primjerice, pozadinsku sliku koju si je korisnik postavio.

Windowsi u ružičastim tonovima
Windowsi u ružičastim tonovima

Poboljšani multitasking u Edgeu

Od ostalih najavljenih novosti izdvojit ćemo novu funkcionalnost koja ističe dobru "suradnju" Windowsa 10 i preglednika Edge. U ovoj insiderskoj verziji prvi će puta biti omogućeno prebacivanje među tabovima u pregledniku kombinacijom tipki ALT+TAB. Microsoft najavljuje kako će svaki otvoreni tab u Edgeu sada iskakati kao zaseban prozor. Imate li ih previše aktivnih, moći ćete ograničiti koliko ih želite vidjeti kada pritisnete ALT + TAB (u izborniku Settings > System > Multitasking). To će moći biti, primjerice, zadnja tri ili zadnjih pet aktivnih tabova.