AOC CQ32G2SE - Povoljan, prostran i nadaren za igranje

AOC-ov 32-inčni monitor namijenjen je prije svega igračima, koje će oduševiti 165-hercnim osvježavanjem i izrazito niskim input lagom. Razumnom bi cijenom mogao privući i druge tipove korisnika, u potrazi za sposobnim monitorom velike dijagonale

Davor Šuštić srijeda, 30. lipnja 2021. u 01:00
Specifikacije - AOC CQ32G2SE
Ekran 31,5” zakrivljeni (1500R) / 2.560 x 1.440 (16:9) / 165 Hz (AMD FreeSync Premium)
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje VA (8-bit) / W-LED
Kontrast/Svjetlina 3.000:1 / 250 cd/m2
Vrijeme odziva 1 ms (MBR)
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178° / 178°
Konektori 1x DisplayPort 1.2, 2x HDMI 2.0, 3,5 mm izlaz za slušalice
Jamstvo 2 godine
Dojam Povoljan monitor velike dijagonale, s odličnim performansama u igrama

AOC-ovo ime redovito se spominje kad se govori o monitorima koji za traženi novac nude mnogo, a tako će biti i s tvrtkinim modelom CQ32G2SE. Riječ je o monitoru namijenjenom igračima, koji raspolaže 31,5-inčnim VA panelom s frekvencijom osvježavanja od 165 Hz. Preporučena cijena mu je 2.939 kuna (ovisno o mjestu kupnje, dostupan je i za dvjestotinjak kuna manje), što ga naizgled ne čini najjeftinijim takvim uređajem na tržištu, dok ne pogledamo još jednu bitnu specifikaciju: nativnu razlučivost. Naime, dok jeftiniji 31,5-inčni, 165-hercni, VA monitori, kao što su ASUS TUF VG328H1B (oko 2.650 kuna) i Acer ED320QRP (oko 2.200 kuna), prikazuju sliku u 1.920x1.080 točaka (Full HD), AOC CQ32G2SE ima nativnu razlučivost od 2.560x1.440 točaka (QHD). To rezultira višom gustoćom piksela (93 u odnosu na 70 PPI), a samim time i drastično oštrijom slikom, kao i osjetno većom količinom prostora za razvlačenje prozora aplikacija. Štoviše, kupujete li 32-inčni monitor, stava smo da modele s nativnom razlučivosti nižom od 2.560x1.440 točaka uopće ne treba uzimati u obzir. Ni 27-inčne Full HD monitore (82 PPI) ne držimo dovoljno oštrima za ugodno surfanje, pisanje teksta i slične zadatke, a 31,5-inčni modeli u tom su smislu još gori. S time na umu, AOC-ov model CQ32G2SE najjeftiniji je 31,5-inčni monitor za igranje o čijoj kupnji vrijedi razmisliti.

Stražnja strana ukrašena je crvenim detaljima, kako bi se naglasio “gejmerski” duh AOC-ova monitora
Stražnja strana ukrašena je crvenim detaljima, kako bi se naglasio “gejmerski” duh AOC-ova monitora

Estetika uređaja smjesta će biti prepoznatljiva svakome tko je vidio neki od AOC-ovih novijih monitora. Na radnu površinu naliježe postolje s dva kraka, načinjeno od kombinacije čelične jezgre i pokrova od mat crne plastike. Samo postolje na radnoj površini ne zauzima mnogo mjesta – oko 43,5 centimetara u širinu i nekakvih 25 centimetara u “dubinu” – a istodobno biva dovoljno stabilno da uspijeva poduprijeti 31,5-inčnu matricu. Postolje i ekran povezani su pomoću fiksnog nosača, na čijoj se donjoj trećini nalazi rupa za provođenje kabela. Ekran je okružen prilično tankim, 8-milimetarskim rubovima, a poleđina mu je ukrašena s dva crvena detalja, u obliku slova “V”.

Krakovi postolja ne zauzimaju mnogo mjesta na radnoj površini
Krakovi postolja ne zauzimaju mnogo mjesta na radnoj površini

Ekran je zakrivljen, a radijus zakrivljenosti je blag – 1500R. Takva krivina obično se izvodi kako bi se umanjio efekt vinjetiranja (zatamnjenje u uglovima), do kojeg dolazi zbog načina orijentacije piksela kod VA matrica. S uobičajene udaljenosti sjedenja, vinjetiranje kod AOC-ova monitora doista nije izraženo, a sama zakrivljenost istodobno je dovoljno je blaga da nakon kraćeg korištenja postaje neuočljiva.

Upravljivost ekrana je rudimentarna – možemo ga tek naginjati u rasponu od tridesetak stupnjeva, a manevri poput namještanja po visini, zakretanja ulijevo i udesno te pivotiranja, nisu izvedivi. Srećom, visina ekrana dobro je pogođena (donji rub od radne je površine udaljen 10,5 centimetara), stoga smo u praksi mogli živjeti bez mogućnosti njezina korigiranja. Naravno, korisnici koji ipak žele veću upravljivost, AOC-ov monitor moći će montirati na stolni ili zidni nosač. Kompatibilni su svi nosači s uobičajenim VESA 100x100 rasporedom rupa.

Radijus zakrivljenosti je 1500R, što rezultira blagim zaobljenjem panela, koje je sprijeda gotovo neprimjetno
Radijus zakrivljenosti je 1500R, što rezultira blagim zaobljenjem panela, koje je sprijeda gotovo neprimjetno

Od konektora, AOC CQ32G2SE nudi DisplayPort 1.2 te dva HDMI 2.0 ulaza. Također nudi 3,5-milimetarski izlaz za slušalice. Opremljen je i parom 5-vatnih zvučnika, na čiju kvalitetu nema smisla trošiti slova, jer su tek toliko, da se nađu.

Besprijekorno igranje

Na tvorničkim postavkama, AOC CQ32G2SE nudi zadovoljavajuće izbalansiranu temperaturu boja (6.634 K za bijelu), ali nedovoljno svijetao prikaz – kolorimetar pokazuje 178 cd/m2. Odmah ćete morati odlučiti hoćete li se pozabaviti ispravljanjem topline boja ili samom svjetlinom, jer oboje nije izvedivo.

Ekran je s tri strane okružen tankim, neupadljivim rubovima
Ekran je s tri strane okružen tankim, neupadljivim rubovima

Željenoj vrijednosti od 6.500 K najbliže smo došli kada smo namjestili svjetlinu slike na 100 (izbornik Luminance > Brightness) i potom u izborniku Color Setup > Color Temp. odabrali User te kanal Red spustili na 44, Green na 42, a Blue ostavili na 50. To je rezultiralo temperaturom bijele boje od 6.565 K, ali svjetlinom od 172 cd/m2, koju nije bilo moguće povećati, zato što je Brightness već bio na maksimumu (100).

Na donjem dijelu nosača nalazi se rupa, kroz koju možemo provesti kabele. Napajanje monitora je vanjsko, u formi “ciglice”, stoga je kabel napajanja prilično tanak
Na donjem dijelu nosača nalazi se rupa, kroz koju možemo provesti kabele. Napajanje monitora je vanjsko, u formi “ciglice”, stoga je kabel napajanja prilično tanak

Zbog toga sugeriramo da temperaturu boja ne dirate; ostavite ju na tvorničkoj vrijednosti Warm. Ako u tom slučaju podignete Brightness na 100, dobit ćete svjetlinu slike od vrlo upotrebljivih 234 cd/m2, uz temperaturu bijele boje od prihvatljivih 6.735 K. Istina, tako namještena slika neće biti optimalna za profesionalnu obradu fotografija i videa, ali za tipičnu kućnu upotrebu i igranje izgleda vrlo dobro, s dovoljno živosti i dubine u prikazu boja, korektnim stupnjevanjem tonova i solidnom cjelokupnom dinamikom.

Izmjerena gamma krivulja precizno prati referentnu
Izmjerena gamma krivulja precizno prati referentnu

Kad smo tako namješten monitor podvrgnuli testovima, ustanovili smo da njegov VA panel pokriva čitav sRGB prostor boja (seže do 121%), kao i 91% DCI-P3 te 84% Adobe RGB prostora boja. Pri tvorničkoj postavci Gamma1 izmjerena gamma krivulja pažljivo prati referentnu, što se u praksi prevodi u ispravan prikaz svijetlih i tamnih sadržaja, bez upadljiva gubitka detalja. Raspon svjetline monitora kreće se od 44 do 242 cd/m2, a kontrastni omjer seže do 2.120:1 – očekivano za povoljni VA panel.

Izmjereni gamut
Izmjereni gamut

Uniformnost boja nešto značajnije odstupa na desnoj trećini ekrana (ΔE 5,9 u gornjem desnom uglu), a ujednačenost pozadinskog osvjetljenja prihvatljiva je, uz nešto izraženije zatamnjenje na gornjem dijelu sredine ekrana, koja biva, ovisno o konkretnoj svjetlini, 11-14% tamnija od sredine. Vrijednosti do 15% smatramo prihvatljivima i teško uočljivima golim okom pa nemamo većih zamjerki na taj aspekt AOC-ova monitora, osobito kad uzmemo u obzir njegovu cijenu.

Kad je u pitanju preciznost boja, prosječni ΔE iznosi 1,5, minimalni 0,42, a maksimalni 3,35 (neki tonovi smeđe i sive boje). U kontekstu kućnog korištenja i igranja, s takvim smo vrijednostima zadovoljni.

Izmjerena preciznost boja
Izmjerena preciznost boja

Još smo zadovoljniji ponašanjem AOC-ova monitora u igrama. Ekran se osvježava pri 165 Hz, a hvali se podrškom za AMD-ovu tehnologiju adaptivne sinkronizacije FreeSync Premium, čiji je radni raspon od 48 do 165 Hz. FreeSync Premium od “običnog” FreeSynca razlikuje se po tome što podrazumijeva postojanje tehnologije Low Framerate Compensation (LFC). U slučaju da se igra izvodi pri nižem broju sličica u sekundi od donje granice radnog raspona FreeSynca (u ovom slučaju to bi bilo 48 FPS), LFC frameove prikazuje više puta, kako bismo ostali unutar tih minimalnih 48 FPS/Hz i zadržali potpunu fluidnost akcije. Naravno, ljudsko oko ne percipira to multipliciranje frameova. Zahvaljujući takvom pristupu, donja granica potrebnog broja sličica u sekundi postaje nebitna te o njoj više ne treba razmišljati. Nvidijine grafičke kartice AOC-ov monitor prepoznaju kao G-Sync kompatibilan, stoga i u tom slučaju možete uživati u blagodatima adaptivne sinkronizacije.

S uključenim Low Latency Modeom, postavkom koja zaobilazi dodatno procesiranje slike u monitoru, AOC CQ32G2SE isporučuje prosječni input lag od svega 10,8 milisekundi (u stotinu obavljenih testova, minimalna izmjerena vrijednost bila je 7,4 ms, a maksimalna 15,4 ms). Drugim riječima, ni najzagriženiji igrači i esports profesionalci neće percipirati nikakvo kašnjenje u procesu prenošenja njihovih manevara od miša do ekrana.

Nismo uočili probleme ni s ghostingom; obavezno posjetite izbornik Game Setting te postavku Overdrive namjestite na Strong. Tako se postiže najbolja oštrina pokretnih objekata. U iste svrhe može poslužiti funkcija Motion Blur Reduction (MBR u OSD-u), koja pozadinsko osvjetljenje prebacuje u stroboskopski način rada, ali njeno korištenje ne preporučujemo. Oštrinu pokretnih objekata ne povećava značajno više od Overdrivea, a istodobno smanjuje svjetlinu prikaza pa slika brzo postaje beživotna. Hvalimo što se MBR može namjestiti u 20 koraka, umjesto da je samo uključen ili isključen, kako to biva kod većine drugih monitora. Ipak, to ne mijenja činjenicu kako bi mnogo bolje funkcionirao u kombinaciji sa snažnijim pozadinskim osvjetljenjem.

AOC CQ32G2SE povoljan je i prostran monitor, čiji će prikaz u potpunosti zadovoljiti kućne korisnike, a performanse u igrama oduševiti igrače. Najvećim nedostatkom smatramo mu vrlo ograničenu upravljivost položaja ekrana, ali kako se ne radi o problemu koji nije moguće riješiti kupnjom stolnog nosača, smatramo ga vrijednim traženog novca.


G-Menu - Softversko upravljanje

Postavkama monitora upravlja se pomoću četiri tipke, smještene na donji rub okvira ekrana. Navigacija kroz OSD nije osobito ugodna, no dobra vijest je da u njemu zapravo nećete često boraviti, jer se optimizacija prikaza AOC-ove uzdanice svodi na promjenu svega nekolicine postavki. Druga dobra vijest jest da AOC nudi aplikaciju G-Menu, koja gotovo sve funkcije OSD-a čini dostupnima unutar jednostavnog grafičkog sučelja. Tu ćete moći namještati postavke poput svjetline, kontrasta, temperature boja, sjena, gamme i Overdrivea, ali se također i prebacivati između tvorničkih profila slike (FPS, RTS, Racing), tri konfigurabilna “gejmerska” profila (Gamer1, Gamer2, Gamer3) te profila Custom, za čije namještanje ne postoje nikakva ograničenja. Aplikacija G-Menu također nudi pristup profilima sa smanjenim udjelom plave boje (Multimedia, Internet, Office, Reading), koji mogu biti zgodni za smanjenje naprezanja očiju, osobito prilikom noćnog rada. Zanimljiva je i kategorija Game Sync, gdje željene profile možemo vezati uz određene igre, tako da se oni aktiviraju kad pokrenemo odabranu igru.


AOC CQ32G2SE

  • Izvrsne performanse u igrama (165 Hz osvježavanje, FreeSync Premium, nizak input lag)
  • Velika dijagonala i obilje ekranskog prostora
  • Dobra kvaliteta prikaza
  • Windows aplikacija za namještanje postavki
  • Razumna cijena
  • Trogodišnje jamstvo
  • Nemogućnost namještanja ekrana po visini
  • Nespretne kontrole
Performanse 9
Isplativost 9
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 2.939 kn Prikaži sve cijene Ustupio: AOC
Bug 344-345 srpanj/kolovoz 2021.